5 obiceiuri ale oamenilor prosti

Voi incepe “scrierea” asta cu citatul meu preferat, ce apartine lui Ion Creanga, stiti voi, cel “cu pupaza”: “Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj.”

 

In ultima vreme tot am vazut pe retelele de socializare expresia “sunt inconjurat de prosti”. Nu spun ca nu e o realitate dar cum ajungem sa realizam asta, ce ii scoate, pe oamenii astia, in evidenta? Cum ne dam seama ca sunt diferiti, fata de noi, astia destepti? Un raspuns interesant vine de la Pera Novacovici: “Diferenţa dintre un om prost şi unul inteligent este că prostul face mereu aceeaşi greşeală iar deşteptul tot timpul alta”.

 

 

Hai sa vedem 5 caracteristici ale acestor oameni, care ii fac sa iasa in evidenta.

 

Oamenii prosti dau mereu vina pe altcineva pentru greselile lor. Pai nu? Care, dintre noi, nu s-a lovit, la un moment dat de asa ceva? Oamenii destepti isi asuma vina si, chiar, invata din greselile lor. Pana la urma “cine nu munceste, nu greseste”.

Prostii au mereu dreptate. Intr-o situatie conflictuala, oamenii destepti pot empatiza mai usor cu “adversarul” si pot intelege argumentele acestuia, actionand in consecinta. Prostii, in schimb, vor continua cearta “pana la adanci batraneti”, fiind incapabili sa recunoasca alta idee decat a lor.

 

 

Agresiunea si ura sunt armele prostilor. Nu exista om care sa nu treaca prin stari de nervozitate. Totusi, felul cum reactionam, in diferite situatii, ne diferentiaza de restul oamenilor. Oamenii prostii recurg la agresiune atunci cand simt ca pierd controlul intr-o disputa. Un om destept este capabil sa ierte si sa treaca peste un conflict, pe cand prostul, va purta mereu ura in “geanta”.

Prostii ignora sentimentele altor oameni. Russel James, Universitatea din Texas, a efectuat un studiu la care au participat cateva mii de americani. Acest studiu a demonstrat faptul ca oamenii care poseda un IQ ridicat sunt mai inclinati sa ofere ceva fara a astepta alteceva in schimb. Acestia au o capacitate mai mare in a intelege si indeplinii nevoile semenilor. 

Toti am fost egoisti la un moment dat. Totusi este foarte important sa pastram in balanta nevoia de a ne atinge un scop si cum afecteaza asta, sentimentele celor din jur.

Oamenii prosti cred ca sunt mai buni decat ceilalti. Sau “prostul nu e prost destul daca nu e si fudul”.  Omenii care poseda o capacitate de intelegere mai ridicata, incearca, mereu, sa-i motiveze si pe ceilalti, sa faca echipa cu acestia pentru atingerea telului comun. Prostii nu inteleg asa ceva si vor actiona mereu singuri, considerand parerea personala ca fiind cea mai buna.

 

 

 Si, daca am ajuns la incheiere, revin la “invataturile” lui Creanga si la citate din vorbele sale care, cred ca se vor aplica, mereu, in viata noastra.

“Romanului i-e greu pana se apuca de treaba, ca de lasat indata se lasa.”

“Prostia din nascare, leac in lume nu mai are; ea este o uracioasa boala, ce nu se vindeca in scoale, ba nici in spitale.”

“Si sa nu credeti ca nu mi-am tinut cuvantul, de joi pana mai de apoi.”

“Daca toata lumea ar invata carte, n-ar mai avea cine sa ne traga ciubotele.”

“Lumea asta e pe dos, toate merg cu capu-n jos.”

“Ce-i pasa copilului cand mama si tata se gandesc la neajunsurile vietii, la ce poate sa le aduca ziua de maine, sau ca-i framanta alte ganduri pline de ingrijire. Copilul, incalecat pe batul sau, gandeste ca se afla calare pe un cal dintre cei mai strasnici.”

 

 

Aici discutam