Bilele cu seminte. Solutie pentru paduri

In timp ce politicienii de la noi se bat in programe “senzationale”, gen “prima impadurire”, pentru a combate defrisarea masiva, niste baieti din Africa vin cu o solutie foarte simpla care da si rezultate, bilele cu seminte.

 

Desi avem la dispozitie un nivel al tehnologiei care ar trebui sa lucreze pentru noi se pare ca suntem in stare, sau “ghidati”, sa folosim aceste resurse numai pentru a distruge planeta. Apar tot felul de masinarii capabile sa distruga rapid o padure dar nu vad nimic in stare sa o si refaca… Cand avem nevoie de solutii ne intoarcem la lucrurile elementare si incercam sa invatam, din nou, sa traim. Totusi, daca vom continua acest nivel al distrugerii nu stiu cat timp vom avea pentru a invata, cate sanse vom mai avea sa recuperam ce am pierdut.

 

 

Seedballskenya vine cu o solutie interesanta pentru a ajuta la reimpadurirea teritoriului african. In colaborare cu Chardust, reprezentantii acestei organizatii au creat niste bile cu care vor sa refaca vegetatia din zona. Sa vedem ce sunt, de fapt, aceste bile si cum functioneaza acest sistem. O samanta este introdusa in interiorul unei bile alcatuita din praf de carbune si nutrienti. Bilele sunt aruncate, cu ajutorul unor prastii, in zona in care se doreste impadurirea. In cadrul etapelor mai ample se foloseste ajutorul elicoperelor si a avioanelor pentru a imprastia semintele. Odata ce acestea ajung pe pamant, natura este lasata sa-si faca jocul firesc. 

Praful de carbune protejeaza semintele de pradatori si le pastreaza in stare optima pana in faza de incoltire. Acest praf este amestecat cu apa de ploaie si ofera nutrientii necesari pentru viitoarea planta. Solutia bilelor de carbune a fost adoptata si pentru beneficiile financiare pe care le ofera acest sistem. Costurile cu muncitorii care planteaza copaci devin neglijabile. In acest proces se pot implica chiar si copiii, transformand joaca intr-o lectie de ecologie si, mai ales, de viata.

 

 

Aici discutam