Cand iei bataie de la limba romana

Din cele 11 milioane de utilizatori de internet din Romania, sunt multe persoane care duc o lupta foarte grea cu un dusman de temut, limba romana.

 

Vizibila peste tot, retele de socializare, bloguri, comentarii, aceasta lupta este tot mai apriga pe zi ce trece si, din ce observ, tot mai multi oameni dau “lovituri grele” 🙂 in special, cum spun ei, din cauza tastaturii de la telefon, care pur si simplu nu le permite sa scrie corect. 

Am ales 5 lupte care se dau in fiecare zi si pe care le vom analiza mai jos, in speranta ca vom putea inclina balanta catre folosirea corecta a limbii. 😉

  1. “Decat” e vedeta zilei. Sa vedem cum se foloseste corect. Normal este sa il intalnim numai ca si termen de comparatie sau in constructii negative (neaparat sa avem si un “nu” in propozitie). E corect sa spunem “Mihai este mai destept decat Marcel sau “nu am decat doua like-uri”. In schimb gasim tot mai des constructii, incorecte, ca si “nu am decat 5 lei in buzunar”.

  2. Acum vorbim despre cum se folosesc normal si corect “î” din “i” si “â” din “a”. Aici e simplu. Regula de retinut este ca “â” se foloseste în interiorul cuvintelor, iar “î” se foloseste la inceput și la sfarsit.

  3. O arma grea a internetului, in razboiul cu limba romana, este verbul “a crea”. Cum se foloseste corect acest verb? Cand se scrie cu un “e” si cand se scrie cu 2 “e”? Pai, solutia e, relativ, simpla. La conjugarea verbului “a crea” se folosesc 2 “e” doar daca, in cuvant, apare si litera “z”,  exemplu: eu creez, tu creezi, samd. (cu scuzele de rigoare samd=si asa mai departe 😉 )

  4. Cum se scrie “afli”, cu 1 sau 2 “i”? Raspunsul e clar. Numai cu 1 “i”. Corect e “sa afli”, incorect e “sa aflii”.

  5. Probleme exista si la conjugarea verbului “a avea”. Daca nu exista “sa aflii” (daca ati uitat este explicata treaba mai sus) e normal sa nu existe nici “sa aibe”. Si, dupa normal, e corect sa folosim “sa aiba”.

Decamdata ma rezum la astea 5 probleme. Nu de alta dar am depasit regula celor 250 de cuvinte usor de citit si nu vreau sa fiu acuzat ca generez dureri de cap… Desi, o cam fac! 😉

 

 

Aici discutam