Cercetatorii spun ca traiesti mai mult daca ai un caine

Câinii sunt minunați, iar îngrijirea acestora vine adesea cu multe beneficii. Cel mai bun prieten al omului ne consoleaza cand suntem suparati, ne face sa radem sau ne alunga plictiseala. Totusi, un studiu al unor cercetatori suedezi, prezinta niste rezultate surprinzatoare si ne arata cum pot, patrupedele, sa ne mareasca speranta de viata.

 

Studiile anterioare au sugerat că proprietarii câinilor (și pisicilor) sunt mai fericiți în ansamblu, iar unele date au indicat o posibila viață mai lungă a acestora. Totusi, niciunul dintre ele nu a putut da un verdict definitiv. Acest nou proiect este elaborat la o scara foarte mare, iar echipa de oameni de știință care l-au condus, a tras concluziile dintr-un dosar cu cca 3,4 milioane de date individuale, rezultatul final fiind , astfel, unul care trebuie luat in serios.

Folosind registrele nationale din Suedia, cercetatorii au analizat vietile a peste 3.4 milioane de oameni care nu au avut istoric de boli cardiovasculare pana in 2001. Studiul a urmarit viata acestora pe parcursul anilor urmatori, analizand evolutia sanatatii fiecarui individ. Datorita registrelor cu proprietarii de caini, s-a putut face o comparatie intre vietilor oamenilor care au avut animale de companie si ale celor care au ales sa-si traiasca viata fara acestea. Astfel s-a putut face si o comparatie intre ratele de mortalitate ale celor doua categorii de oameni.

 

Câinii pot detecta primele simptome ale cancerului

 

Rezultatul a relevat faptul ca, oamenii care au trait in compania cainilor, au avut un risc al decesului cu 33% mai mic decat ceilalti. Acelasi grup a beneficiat de o scadere cu 11 procente a riscului de aparitie a unei boli cardiovasculare, in detrimentul persoanelor care nu au avut caine.

Motivele care au dus la aceste rezultate sunt cat se poate de evidente, chiar si pentru noi, “cercetatorii” obisnuiti. Majoritatea cainilor au o viata foarte activa, deseori facand stapanul sa se ridice de pe canapea pentru a se juca impreuna cu ei. Chiar si cainii mai lenesi scot oamenii din casa, de cel putin doua ori pe zi, pentru plimbarile obisnuite. Cainii de vanatoare sunt adevaratii antrenori de fitness. 

 

 

Aici discutam