China foloseste recunoasterea faciala pentru monitorizarea minoritatilor

Deja recunoscuta pentru sistemul de supraveghere foarte performant folosit, China, va introduce camere cu recunostere faciala in Xinjiang, o parte a tarii dominata de musulmani. Acestea vor alerta autoritatile atunci cand o persoana aflata in baza de date trece de zona de siguranta de 300 de metri.

 

Sistemul de supraveghere este detinut de o firma privata aflata sub contract cu Ministerul Apararii din China si functioneaza pentru a combate actele de terorism. O retea de senzori alerteaza sistemul in legatura cu persoanele care intra in zona de siguranta. Imediat, persoana respectiva, este cautata in lista de suspecti, lista ce cuprinde cateva milioane de persoane cu varste intre 12 si 65 de ani. Mai mult decat atat, sistemul poate cauta si in baza de date ce contine cartile de identitate ale tuturor locuitorilor din China.

Reprezentantii guvernului chinez sustin ca masurile stricte de securitate sunt menite sa previna si sa combata numeroasele acte de violenta care, in opinia lor, au legatura directa cu populatia musulmana. Cu toate astea, activistii ce lupta pentru drepturile omului, condamna masurile si le catalogheaza ca o violare a acestor drepturi si la o blocare a migratiei si a dreptului de exprimare libera. China a mai fost acuzata pentru numeroasele restrictii pe care le-a impus celor cca 10 milioane de etnici uiguri, majoritatea acestora de religie musulmana.

Sistemul de supraveghere din China este alcatuit dintr-o retea de 170 de milioane de camere, in toata tara. Guvernul chinez si-a anuntat intentia de a mari acest sistem, in urmatorii trei ani, cu inca 400 de milioane de camere. Acestea din urma vor avea si functe de recunoastere faciala.

 

 

Aici discutam