Copiii si tehnologia. Ce efecte are smartphone-ul in viata copiilor

Sunt tot mai dese cazurile in care parintii spun ca nu se pot descurca fara ajutorul telefonului sau al tabletei, folosindu-le pentru a tine copilul ocupat sau pentru a-l constrange sa fie cuminte.

 

Este adevarat, convietuim cu tehnologia, dar nu putem lasa pe mana copiilor tehnologie care fascineaza/hipnotizeaza, fara sa ne temem de dependenta. Mai cu seama pentru faptul ca micutii nu banuiesc pericolul si nici nu-si pot imagina consecintele.

Inainte de a relationa cu tableta/calculatorul, copilul ar trebui sa dobandeasca o buna intelegere a relatiilor interumane. Tehnologia nu ii invata pe copii despre inteligenta sociala si emotionala si nici nu-i face mai adaptabili in scoala.

 

 

Psihologii spun ca cele mai mari greseli pe care parintii le fac in privinta accesului la tehnologie sunt in principal legate de lipsa limitelor impuse in utilizarea internetului sau a altor preocupari similare.

Pentru a contracara acest interes in crestere al copilului, ar trebui sa aveti un program de familie, in care sa desfasurati anumite activitati ce nu implica niciun mijloc tehnic. Iar daca vrei cu adevarat sa fii un bun exemplu pentru copilul tau, atunci cand va jucati impreuna sau petreceti timp de calitate in orice alt mod, lasa telefonul deoparte. Il poti pune pe modul silentios pentru a nu il lasa sa iti distraga atentia.

Copii au personalitati diferite si ceea ce functioneaza pentru unul, poate avea un efect total opus asupra altuia. Totusi, cu cat un copil devine mai dependent de tehnologie, cu atat va fi mai greu sa il convingi sa renunte la ea. Ca si in alte aspecte ale vietii, preventia este cea mai sanatoasa.

 

 

 

Si daca spuneti ca tehnologia este buna pentru cresterea copiilor, va rog sa va amintiti cum ati fost voi crescuti, jocurile copilariei si cum reactionati, voi, ca si copii la petrecerile in sanul familiei, la serile de jocuri la care participa toata familia. Unde sunt acestea in viata copilului vostru? Pe tableta? Daca sunteti multumiti de voi, de ce nu acordati aceeasi sansa copiilor pe care ii cresteti?

Si daca tot v-am convins, sa vedem ce fac oamenii din spatele tehnologiei, cei care lucreaza zi de zi cu aceasta. Directorul tehnic al eBay și-a trimis copiii să învețe la o școală fără calculatoare. La fel au procedat și mulți angajați ai Google, Apple, Yahoo sau Hewlett-Packard. Această instituție are un aspect destul de învechit: table de scris cu cretă, polițe cu enciclopedii, hărți de hârtie și bănci de lemn. În toată școala nu este nici un calculator și nici un monitor, utilizarea lor este interzisă pe teritoriul instituției și chiar este descurajată folosirea lor acasă. Misto, nu? De ce au facut ei asta? Si tocmai in ziua de azi, aiua in care tehnologia devine aproape obligatorie pana si in scolile din Romania? Adepții studiilor fără IT sunt convinși că prin utilizarea calculatorului este suprimată gândirea creativă, mobilitatea, relațiile inter-umane și atenția. Părinții consideră că un copil bine dezvoltat fără calculator va putea învăța foarte ușor cum să utilizeze calculatorul atunci când va fi nevoie.

Bineinteles ca discutia va ramane mereu deschisa, existand argumente in sprijinul ambelor idei. Pana la urma, tehnologia, a devenit ceva aproape indispensabil in ziua de azi si poate ajuta in dezvoltarea copiilor daca e folosita cu oarecare masura sau cenzura.

 

Aici discutam