Cum putem ajuta natura sa renasca

Fotograful brazilian Sebastian Salgado a reusit, impreuna cu sotia sa Leila, reimpadurirea a 600 de hectare de teren si aducerea faunei intr-un stadiu chiar mai evoluat decat era in padurea initiala.

 

Minunea are loc in Aimores, Minas Gerais, Brazilia. In urma planului acestor doi oameni locul gazduieste acum 293 de specii de plante, 172 de specii de pasari si cca 33 de specii de animale. Toate astea s-au intamplat in 18 ani.

Povestea a inceput la sfarsitul anilor 90. Sebastian si Leila Salgado au hotarat sa readuca la viata pamantul familiei si sa incerce sa planteze o padure. Transformarea solului distrus de seceta si eroziune a insemnat un efort extraordinar. Primul pas a fost facut cand s-a obtinut transformarea fermei in arie protejata. 

Pana in ianuarie 2016 au fost plantate rasaduri din 297 de specii native. Acest proces a avut loc in perioada ploioasa, in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie. Un mare ajutor a venit din partea comunitatii locale. Oamenii au inteles importanta readucerii naturii la viata obisnuita si au acceptat sa ajute in fiecare an. Totusi, cea mai importanta parte a proiectului a constat in atragerea institutiilor de invatamant si implicarea elevilor in activitatile ecologice. 

Eforturile oamenilor ar fi fost in zadar daca nu ar fi dat si natura o mana de ajutor. Dupa ce padurea a ajuns la maturitate, multe specii de animale si de pasari au inceput sa revina in zona. Acestea s-au dezvoltat profitand si de protectia de care avea parte in aceasta arie protejata.

 

 

Aici discutam