Cum va evolua camera de pe telefoane? Cum le vom folosi in viitor?

Camerele telefoanelor au avut o evolutie extraordinara pe parcursul ultimilor 10 ani, cel putin, de cand a aparut primul iPhone. La ce sa ne asteptam in viitor?

 

Avem deja functii pe care nu le credeam posibile pentru o camera de telefon, aplicatii care au facut ca smartphone-ul sa inlocuiasca multe camere compacte. De la recunoastere faciala, spre aplicatii selfie dedicate sau efecte bokeh comparabile cu cele obtinute cu DSLR-uri, inovatiile sunt in continua dezvoltare si nu avem semne de incetinire. Sa vedem ce ne rezerva viitorul, bazandu-ne pe evolutia de pana acum.

 

Realitate Augmentata

Pe langa Inteligenta Artificiala (AI), Realitatea Augmentata (AR) e un unul dintre cele mai dezbatute subiecte ale momentului. Probabil boom-ul a avut loc o data cu evolutia jocului Pokemon GO. Aceasta functie reprezinta, de fapt, amestecarea lumii reale cu elemente grafice, dand nastere unei realitati artificiale. Evolutia vine pe doua cai: ochelari si smartphone ( camera).

 

 

 

Camere cu doua obiective

Am vazut, deja, multi producatori care s-au orientat catre productia telefoanelor cu doua camere si care au avut succes cu aceasta strategie. Utilizarea celor doua camere, in acelasi timp, aduce o calitate superioara imaginii, efecte bokeh (defocalizare fundal), luminozitate si paleta de culori mai buna. Se pare ca modul dual va deveni standard pentru majoritatea numelor din telefonie.

 

Inregistrare video 4K

Asa cum High-Definition a devenit un standard pentru functia video a telefoanelor, se pare ca asa se va intampla si cu filmarea 4K sau Ultra High-Definition. Deja e un “must”, cand iti cumperi un telefon high-end sa ai si capabilitati 4K la acesta, mai ales daca ne gandim ca si piata AV se indreapta in aceeasi directie.

 

 

 

Imagine termala

Asta e deja o noutate introdusa in piata de telefonie de catre Caterpillar, cu modelul Cat S60. Poate fi o functie cu o evolutie surprinzatoare, asa cum a fost si gps-ul in trecut, o functie de nisa care s-a extins catre toti utilizatorii.

 

Filmare cu unghi de 360 de grade

Cativa producatori, printre care Samsung sau Huawei au deja disponibile camere care filmeaza la 360 de grade, ce sunt construite pentru telefoanele high-end. Putem sa ne asteptam si la o evolutie in acest sens. Poate ca aceste capabilitati vor fi un standard al camerelor de pe telefoane in viitor.

 

 

 

Aici discutam