Gelul care inchide ranile

O echipa de cercetatori specializati pe biomedicina studiaza un produs care ar putea revolutiona felul in care sunt inchise ranile. Daca testele vor avea rezultate bune vom putea “uita” de cusaturi sau copci.

 

Produsul in cauza, se numeste MeTro, si se prezinta sub forma unui gel care se injecteaza in ranile deschise. Dupa aplicare, gelul este activat cu ajutorul luminii ultraviolete, actiune care duce la solidificarea “lipiciului” si la inchiderea acelei rani. MeTro are la baza o proteina, care se gaseste in organismul uman, numita tropoelastina. 

Un studiu, publicat de revista Science Translational Medicine, spune ca, gelul, a inchis cu succes incizii de la nivelul arterelor si plamanilor rozatoarelor si a porcilor.

Anthony Weis, biochimist in cadrul Universitatii din Sydney, asemuieste gelul cu produsele folosite pentru izolatia sau lipirea produselor sanitare, in bai. Acesta spune ,despre MeTro, ca se comporta ca un lichid, care umple gaura si ia forma ranii in care este introdus, conferind si elasticitate in contact cu tesutul.

Dupa ce trece cu bine de teste, gelul MeTro va putea fi folosit pe scara larga, mai ales in cazul urgentelor, cum sunt accidentele auto dar si in zonele de razboi, pentru inchiderea cat mai rapida a ranilor.

 

 

Aici discutam