Google foloseste realitatea augmentata pentru a detecta cancerul

Reprezentantii Google au uimit pe toata lumea cand au prezentat, in cadrul intalnirii anuale a membrilor Asociatiei Americane pentru Studierea Cancerului, un prototip de microscop ce poate sa detecteze cancerul folosind realitatea augmentata.

 

Acest intrument este considerat o descoperire remarcabila in domeniul medical reprezentand inca o dovada ca tehnologia poate, oricand, salva vieti omenesti si nu numai. Microscopul prezentat de Google se adreseaza, in special, laboaratoarelor mici, care au bugete limitate pentru cercetare si este considerat o unealta care poate accelera procesul de implementare, in domeniul medical, al tehnologiilor care se bazeaza pe realitatea augmentata ca si sistem de invatare si detectare a unei probleme.

Aparatul nu este altceva decat un microscop normal, de dimensiuni mici, de genul celor folosite de medici in toata lumea. Cercetatorii Google au folosit realitatea augmentata si inteligenta artificiala pentru a-l imbunatati putin. Prima data, retelele neuronale sunt “antrenate” sa detecteze imagini care contin celule canceroase in tesutul uman. Apoi, imaginea tesutului, cu celulele respective, vazut de doctor la microscop, este incarcat intr-un computer. Algoritmii se folosesc de inteligenta artificiala pentru a recunoaste celulele canceroase, dupa care le evidentiaza, formand o alta imagine in care este subliniata descoperirea. Aceasta imagine este trimisa, inapoi, catre ochiul celui care priveste la microscop. Toate astea se intampla in timp real, intr-o fractiune de secunda.

Pana acum, echipa Google, a demonstrat abilitatile aparatului in detectia cancerului de san si al celui de prostata, demonstrand o acuratete care a uimit lumea medicala. Potrivit reprezentantilor companiei aparatul poate fi dezvoiltat in continuare pentru a invata sa detecteze si alte tipuri de celule si simptome, in boli cum ar fi tuberculoza sau malaria.

Desi, in acest moment, microscopul se afla numai in stadiul de prototip, asteptarile sunt foarte mari si aceasta tehnologie nu mai are mult timp pana va intra in practica medicala obisnuita.

Aici discutam