Insula de gunoi din Pacific

Marea Insula de Gunoi din Pacific este, de fapt, cea mai mare “groapa” de gunoi plutitoare. Aceasta este situata intre Hawaii si California, are o marime asemantoare cu Franta si e alcatuita din cca 79000 de tone de resturi, deseuri de plastic si plase de pescuit.

 

 Adunatura de gunoi a fost descoperita in 1997 de catre Charles Moore, care a traversat-o, la bordul unui yacht, in drumul sau spre Los Angeles. Numele acestei “insule” a fost pus de Curtis Ebbesmeyer, un oceanograf din Seattle, specializat pe urmarirea curentilor oceanici si recuperarea marfurilor pierdute de pe vapoare.

Boyan Slat a pus bazele organizatiei Ocean Cleanup, menita sa curete oceanele de gunoi. Organizatia respectiva a pornit o campanie de strangere de fonduri care are ca tinta suma de 32 de milioane de dolari pentru a putea accelera lucrarile de indepartare a gunoiului.

 

 

Ultimul studiu publicat in Scientific Reports de catre eschipa de cercetatori de la Ocean Cleanup trage o concluzie tragica si neasteptata. Dupa masurarea masei de gunoi, se pare ca aceasta are o intindere de cca 1.6 milioane de kmĀ², de 4 pana la 16 ori mai mare decat era estimarea initiala. Din totalul de produse care se afla in aceasta masa de gunoi, 46% consta in plase de pescuit. In afara de acestea, marea majoritate a gunoiului contine tot echipament de pescuit, printre care funie, capcane pentru tipari, custi si cosuri. Cercetatorii estimeaza ca cca 20% din gunoaie au ajuns in ocean in urma tsunamiului din 2011, care a devastat Japonia.

Potrivit lui George Leonard, seful diviziei de cercetare de la Ocean Cleanup, ultimul studiu releva faptul ca plasele pierdute sau abandonate de pescuit sunt o sursa importanta de mortalitate pentru fauna din oceane, care tinde sa scada dramatic populatiile de vietuitoare din Pacific. La aceasta drama nu asistam numai in oceane, ea afecteaza si fauna de pe insulele din jur, care sunt deja pline de gunoaie.

 

 

Aici discutam