Oamenii au creat accidental un scut de protecție în jurul Pământului

Interacțiunea dintre transmisiile radio și particulele de energie  din spațiu formează uneori un scut în jurul planetei, protejându-l de fenomene cosmice periculoase.

 

O pereche de sonde spatiale NASA, trimise in 2012 pentru a studia centurile de radiatii Van Allen, au detectat un camp magnetic in jurul Pamantului care se formeaza atunci cand comunicatiile radio de la sol interactioneaza cu particule de radiatii de mare energie in spatiu. Acest fenomen formează o barieră protectoare în jurul Pământului, protejând planeta de vremea spațială potențial periculoasă, cum ar fi erupțiile solare.

Când oamenii doresc să comunice cu submarine în apropierea suprafeței oceanului, folosesc un tip de comunicație radio cunoscută sub numele de unde cu frecvență foarte joasă, transmise de la stații de la sol. Unele dintre valurile de unde  se pot întinde cât mai departe în atmosfera Pământului și dincolo de ea, unde afectează mișcarea particulelor de radiație care se învârt în jurul regiunii. Uneori, interacțiunea dintre valurile de unde și aceste particule creează o barieră care poate fi văzută de nave spațiale orbitând pe planetă. 

 

 

Tehnologia a lăsat, într-un timp foarte scurt, o urma adanca asupra peisajului Pământului în nenumărate moduri, deturnând râuri întregi, împădurind terenurile agricole și pompând suficiente gaze în atmosferă pentru a modifica clima globală. La începutul anilor ’60, armata americană a încercat să construiască camp de protectie propriu și a lansat în orbită miliarde de fire de sârmă de cupru subțire. Oamenii de știință sperau că materialul s-ar coagula într-un inel din jurul Pământului, care ar proteja sistemele de comunicații – esențiale în lupta împotriva sovieticilor – de furtunile solare. Dar nu a funcționat. Cheia, se pare, este un mic ajutor din partea universului în sine.

 

Aici discutam