Turbina eoliana cu aripi

Deoarece acum e “la moda” sa urmam curentul “eco”, tot mai multi oameni se orienteaza catre turbinele eoliene pentru a genera curent electric. 

 

Astfel au aparut, chiar si la noi, parcuri eoliene intinse pe cateva hectare. O data cu aparitia lor, oamenii din imediata vecinatate au observat o problema deranjanta, zgomotul facut de rotoare. Acest zgomot nu creeaza un deranj asa de mare daca ne gandim la parcurile de eoliene dar se poate transforma in disconfort daca tubina alimenteaza o gospodarie.

Compania Tyer Wind vine cu o solutie interesanta care transforma total imaginea unei turbine eoliene.  Cercetatorii acestei firme s-au gandit sa elimine paletele care genereaza zgomot si sa le inlocuiasca cu doua aripi. Folosind un design inspirat din miscare aripilor unei pasari colibri, acestia au inlocuit miscarea, traditionala, de rotatie cu o miscare liniara. Asta permite paletelor sa aiba o amprenta mai mica atunci cand lovesc aerul si, implicit, sa genereze mai putin zgomot. Un alt mare avantaj este siguranta pe care o prezinta pentru pasari, eliminand, practic, pericolul ca acestea sa fie lovite cand trec pe langa turbina.

 

 

Sistemul conceput de Tyer Wind foloseste doua palete, fiecare avand o lungime de cca 1.6m care produc energie transformand miscarea liniara intr-una de rotatie, miscandu-se in forma cifrei 8. Datorita sistemului diferit de rotatie dar si marimii mai mici a paletelor energia produsa este si ea mai mica. Acest lucru face ca turbina sa fie eficienta numai in cazul gospodariilor si in zonele populate, chiar si pe blocuri.

Decamdata acest sistem de turbina se afla inca in stadiul de prototip. Dupa ce vor fi evaluati si masurati toti parametrii la care aceasta lucreaza, e posibil sa intre in productia de masa.

 

Om sarac, om bogat

 

 

Aici discutam