Antarctica isi schimba culoarea in verde

În ultimii 50 de ani, Antarctica a devenit din ce în ce mai verde, dosarele meteorologice de incredere sunt disponibile numai începând cu mijlocul secolului al XX-lea, deci este dificil pentru cercetători să indice schimbările climatice ca si o cauză exactă, însă studiile altor elemente de pe continent au indicat ca responsabila  încălzirea generală a climei.

 

Cei care studiaza efectele tot mai evidente ale climei spun ca acestea sunt asemanatoare cu alte fenomene vazute in alte parti ale Arcticii, fenomene studiate indelung si dovedite a fi efecte ale incalzirii climei.

Matthew Amesbury, cercetator al Universitatii Exeter, din Marea Britanie, declara ca “aceasta crestere a temperaturii din ultima jumatate a secolului trecut, in Peninsula Antarctica, a avut un efect dramatic asupra bancilor de muschi, ce cresc in regiune.”

 

 

Cele două specii de mușchi care au crescut rapid în ultimele câteva decenii au fost folosite ca punct de referință. Potrivit studiilor, care au permis oamenilor de știință să privească modelele de creștere încă din urmă cu 150 de ani, până acum 50 de ani, speciile dominante de mușchi au crescut cu o rată de un milimetru sau mai puțin pe an. Cu toate acestea, acum 50 de ani, rata de creștere s-a dublat, iar acum mușchiul crește cu o rată de trei sau mai multi milimetri pe an.

Când temperaturile cresc, mediul pentru creșterea plantelor devine și mai optim și, pe măsură ce gheața Antarcticii se topește, devine disponibilă mai multă apă topită pentru a hrăni plantele. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că aceasta nu este prima dată când Antarctica a experimentat inverzirea.

În ciuda ratei îngrijorătoare cu care Antarctica și alte regiuni, cum ar fi Arctica, devin verzi, oamenii de știință sunt, de asemenea, interesați de această ocazie pentru a studia ceva care nu s-a întâmplat în milioane de ani. Independent de consecințele pe care această ecologizare le va avea asupra întregii planete, acesta este literalmente un teritoriu nou de care cercetătorii intenționează să profite.

Robin Bell, cercetator al Universitatii Columbia a declarat ca “Schimbarea este pulsul planetei noastre” dar ca noutatea consta in schimbarile cauzate de oameni precum si rapiditatea evolutiei acestora.

 

Aici discutam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =