Bacteriile din uscatoarele de maini

Mainile tale s-ar putea sa nu fie chiar asa de curate pe cat crezi, daca le usuci la un uscator de maini dintr-o toaleta publica.

 

Poate ca nu stiati, dar uscatoarele de maini nu doar sufla aerul, ci il si trag din spatiul in care se afla. Asta inseamna ca toate bacteriile care se afla in aerul dintr-o toaleta publica sunt atrase in aceste aparate. Si unde credeti ca  ajunge apoi? Pe mainile si pe hainele voastre… Daca sunteti una dintre acele persoane cu un simt al igienei foarte dezvoltat, cu siguranta ca aveati dubii cu privire la curatenia din toaletele publice. Chiar daca unele par a fi intretinute foarte bine, se pare ca microbii se ascund acolo unde nu va asteptati. Sa vedem, insa, ce cantitate de bacterii imprastie aceste uscatoare.

Cercetatorii din cadrul Facultatii de Medicina, apartinand de Universitatea din Conneticut au supus toaletele din spatiul scolii unui test. Acestia au aflat ca uscatoarele de maini nu numai ca imprastie bacteriile pe mainile utilizatorilor dar si in aerul din jurul lor. Pentru a masura cantitatea de microbi, autorii studiului au folosit 36 de farfurii care au fost depuse sub uscatoare si au masurat cantitatea de bacterii depuse atat cu aparatele in functiune, cat si cu ele oprite. Testele au relevat existenta a 6 colonii de bacterii pe o farfurie, cand aparatele sunt oprite si a 60 de colonii, cand sunt pornite. Pentru ca rezultatul sa fie mai concludent a fost masurata si cantitatea de microbi din interiorul uscatoarelor. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca majoritatea bacteriilor de pe farfurii au fost atrase din aerul din toaleta si nu erau existente in aparate.

Desi e clar ce rol au uscatoarele de maini in contaminarea noastra cu microbi, nu trebuie sa ne panicam. Aceeasi cercetatori, care au efectuat studiul sustin ca sanatatea noastra nu este intr-un pericol mai mare dupa folosirea acestor uscatoare, cantitatea de microbi nefiind atat de mare incat sa cauzeze aparitia unor boli. Acestia vin si cu o solutie, aplicarea unui filtru pe aparate, astfel incat bacteriile sa nu mai fie atrase in interior.

 

Aici discutam