Cape Town poate sa devina primul oras ce ramane fara apa potabila

12 aprilie este ziua in care cei 4 milioane de locuitori ai orasului Cape Town, din Africa de Sud, ar putea ramane fara apa potabila.

 

Cred ca multi oameni, mai ales din Europa, nu realizeaza ce inseamna lipsa apei potabile. Apa a devenit un bun pe care il folosim in fiecare zi, fara sa ne dam seama ce s-ar intampla daca nu l-am mai avea. E foarte greu de crezut ca, vreodata, in Romania, vom ajunge in situatia de a nu avea apa potabila. E foarte greu sa ne imaginam ca nu vom mai putea umple cada cu apa sau ca nu vom mai putea lasa apa sa curga, fara rost, la chiuveta. Cati dintre noi incearca, in acest moment, sa evite risipa de apa?

Pe continentul african, lipsa apei potabile este o problema foarte mare, problema ce afecteaza traiul zilnic a zeci de milioane de oameni. In luna decembrie, autoritatile din Africa de Sud au anuntat trecerea la unu regim de austeritate in privinta consumului de apa. Acest regim prevede cateva masuri drastice care trebuie respectate cu strictete. Dusurile nu trebuie sa depaseasca 90 de secunde, a devenit interzisa folosirea apei in piscine. Fiecare locuitor trebuie sa foloseasca maxim 50 de litri de apa pe zi. 

 

 

Unii dintre locuitorii din Cape Town se tem că atunci când se va termina numărătoare inversă, în primăvară, guvernul va fi nevoit să trimită armata pe străzi pentru a preveni declanșarea anarhiei.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Cape Town, Wayne Dyason, a declarat că, pe fondul panicii legate de criza de apă din metropolă, mai mulți comercianți au început să vândă ilegal apă de la robinet, pe care o îmbuteliază, comercializând-o apoi în magazine.  

„În zona Noordhoek, ofițerii au descoperit un izvor public care a fost deviat pentru a umple o cisternă de 2.500 de litri”, a precizat Dyason, adăugând că litrul de apă se vinde cu circa 200 de dolari.

Pe străzi, panica declanșată de epuizarea rezervelor de apă potabilă reliefează și puternica inegalitate socială din Africa de Sud, subliniază cotidianul american.

În timp ce populația săracă așteaptă, cu bidoane în mâini, la cozile infinite care s-au format lângă sursele de alimentare publică, în cartierele rezidențiale familiile înstărite ale Cape Town-ului se lasă greu convinse în a renunța la obiceiul de a folosi piscinele.

 

Aici discutam