Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor, din Hunedoara, este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania. Este atestat in documente inca de la inceputul secolului al XIV-lea. In 1409 Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjoara printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.

Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv cu pod mobil si zid de aparare, transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate.

Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Galeria și donjonul – ultimul turn de apărare (turnul “Ne boisa” = Nu te teme), rămase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum și Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr franciscan) reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepții), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate și Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereți (printre ele se găsesc și portretele domnilor Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova).

 
 
Castelul are si propria legenda care spune ca: “Bazonul Corvinilor poarta ca inscriptie un corb cu un inel de aur in cioc. Ioan de Hunedoara era fiul necunoscut al lui Sigismud de Luxenbourg, pe vremea cand era rege al Ungariei cu o femeie frumoasa pe nume Elisabeta care locuia in Tara Hategului. In speranta ca o sa-si spele pacatele si rusinea regele isi insoara unul din fii cu Elisabeta si ii ofera acestuia un cadou, un inel de aur pentru copilul care se va naste. In timp ce proaspata femeie calatorea, ineul este uitat de Elisabeta pe un steag si furat de un corb, atras de stralucirea pretiosului metal. Ioan de Hunedoara , copil pe atunci, ia un arc si strapunge corbul in zbor, dupa care recupereaza inelul. Odata ajuns la palat se lauda cu isprava in fata regelui si acesta fiind impresionat decide ca simbolul familiei sa fie corbul cu inel in cioc. Numele familiei provine din latina , unde cuvantul “Corvus” inseamna “Corb” si reprezinta intelepciunea si longevitatea”.
 

ADRESA:

 Strada Castelului 1-3,

Hunedoara 331141, Romania

Tel: +40786048718

Email: contact@castelulcorvinilor.ro

ORAR:

Luni. 10:30-20:30*
Marți. 9-20:30*
Miercuri. 9-20:30*
Joi. 9-20:30*
Vineri. 9-20:30*
Sâmbătă 9-20:30*
Duminică 9-20:30*
*Ultima intrare în Castel este la orele 19:45

 TARIFE:

Adulti
– 20 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 25 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 30 Lei (mai, iunie, iulie, august)
Elev– 5 Lei (pe baza de carnetului vizat pe anul in curs)
Student – 5 Lei (pe baza legitimatiei de student vizata pe anul in curs)
Pensionari – 10 Lei (pe baza de cupon de pensie)
Taxa Foto – 5 Lei
Taxa Video – 15 Lei
Taxa Ghidaj – 30 Lei limba romana, 50 lei limba straina
Taxa Album Foto/Operator – 100 Lei/ora
Taxa Audio/Ghid portabil – 6 Lei
Taxa Audio Apps/Ghid Multimedia – 8 Lei

Tarife pentru grupuri:
Grup organizat : minim 30 de persoane;
Adulti
– 15 Lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie),
– 20 lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie),
– 25 Lei (mai, iunie, iulie, august)
Pensionari – 8 lei/pers.
Elevi/studenţi – 4 lei/pers.

Aici discutam