Ce sunt liniile Nazca?

Liniile Nazca sunt o serie de figuri geometrice gigantice, aflate pe platoul Nazca din Peru. Printre imaginile de aici exista linii drepte, triunghiuri, spirale, paianjeni, maimute, pesti, rechini sau balene ucigase, lame, soparle si flori. 

 

Cercetatorii presupun ca geoglifele au fost create pana in secolul al XII-lea, inainte de poposirea incasilor in aceasta localitate. Ultimele investigatii atribuie crearea lor civilizatiei Nazca, populatie care a trait pe acest platou pana in secolul al II-lea i.Chr.

Unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai teoriilor extraterestre, scriitorul elvetian Erich von Däniken, a sugerat in numeroase randuri ca ansamblul ar fi fost conceput pentru a servi drept pista de aterizare pentru navele unor antici vizitatori din spatiu. Asa cum era de asteptat, replica oamenilor de stiinta a venit prompt: suprafata platoului este alcatuita din sol moale si pietris, inadecvata aterizarii vreunei aeronave. 

 

 

In anii ’40, exploratorul american Paul Kosok o considera „cel mai mare manual de astronomie din lume”, vazand in dispunerea liniilor sale indicii care trimiteau clar la un observator astronomic.

n 1968, Gerald Hawkins a testat teoria lui Kosoh, facand analiza computerizata a liniilor ce compun ansamblul de la Nazca. Programul le-a pus pe acestea in relatie cu evenimente astronomice petrecute la data trasarii lor. Rezultatele au fost nerelevante. Una dintre cele mai viabile ipoteze despre natura desenelor a fost formulata de catre exploratorul englez Tony Morrison. In timpul unor cercetari privitoare la folclorul locuitorilor din Anzi, Morrison a descoperit traditia altarelor de rugaciune legate intre ele prin cai de acces drepte, gratie carora credinciosii se deplasau de la un templu la altul.

Doi cercetatori – David Johnson si Steve Mabee – au avansat ipoteza ca figurile geometrice ar putea avea legatura cu tehnicile de identificare a surselor de apa, dat fiind faptul ca platoul Nazca este unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pamant. David Johnson a observat ca unele dintre stravechile apeducte din zona pareau a fi conectate la liniile desenate pe sol si este de parere ca figurile geometrice ar putea fi o uriasa harta a surselor de apa subterane.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Aici discutam