Cele mai “fericite” tari

O problema foarte mare pentru noi, ca popor este ca stam “la gard” si ne uitam la populatiile altor tari, minunandu-ne cat de bine le merge, cat de fericiti sunt. In acelasi timp ne multumim sa ne injuram semenii, de cele mai multe ori, pe net dar nu facem nimic constructiv in viata reala.

De ce suntem noi, romanii, tristi? De obicei…

 

Vorbind despre gradul de fericire sau de satisfactie pe care il are un locuitor al planetei, trebuie sa ne raportam la mai multe lucruri. Conteaza foarte mult conditiile climatologice, relieful, sistemul social, poate si genetica. Desi am vrea sa credem ca avem controlul complet asupra propriilor emotii, locul in care locuieste un om are un impact major asupra vietii persoanei. Ultimul studiu facut de catre Natiunile Unite releva tocmai faptul ca oamenii vad viata diferit in special datorita locului din care provin.

Inceput in 2012, studiul, efectuat anual, World Happiness Report, a analizat peste 150 de tari, in incercarea de a determina un punctaj care sa arate gradul de fericire pe care il ating oamenii. S-a constatat ca acest punctaj se afla in stransa legatura cu progresul social al tarii respective si cu gradul de comunicare si implementare al politicilor sociale catre populatie.

 

 

Respondentii sondajului sunt invitati sa-si evalueze propriul grad al fericirii, de la 1 la 10, 10 reprezentand cea mai mare valoare a fericirii. Plecand de la acest punctaj, reprezentatii Natiunilor Unite, au acordat un punctaj pentru fiecare tara si au realizat un top ale celor mai “fericite” tari. Pentru aceasta analiza au fost luate in calcul mai multe criterii printre care se numara PIB-ul (Produsul Intern Brut) tarii rspective, speranta de viata, nivelul generozotatii oamenilor, sistemul social, gradul de coruptie. Toate acestea au fost comparate cu o tara ipotetica, Dystopia, ce are cele mai mici nivele pentru factorii de mai sus.

Tarile nordice conduc de cativa ani acest clasament, cu Norvegia ocupand prima pozitie. Este urmata de catre Danemarca, Islanda, Elvetia si Finlanda. In coada clasamentului gasim nume ca Burundi, Tanzania sau Siria. Romania se afla pe locul 57 in clasamentul din 2017, in urcare cu 14 pozitii fata de anul 2016.

Puteti vedea clasamentul complet aici.

 

Aici discutam