Cercetatorii au creat un metal lichid care isi poate schimba forma

Cercetatorii de la Universitatea din Sussex si Swansea au creat un metal aflat in forma lichida, care poate fi programat sa-si schimbe forma plin aplicarea unei incarcaturi electrice. Astfel, din lichid, metalul se transforma in formele dorite de om, figuri geometrice, inima sau forma unui plic.

 

Desi aceasta inventie va poate duce cu mintea la filmele SF, gen Terminator, cu oameni care pot lua diferite forme, tehnologia este inca departe de asa ceva. In viitorul apropiat aceasta ar putea fi folosita, mai degraba, pentru crearea de placi de circuite reprogramabile sau cerneala “inteligenta”. 

Cercetătorii au spus că rezultatele reprezintă o nouă clasă de materiale care sunt extrem de promițătoare, care ar putea fi programate să-şi modifice forma fără probleme. Ei au spus ca acest lucru ar putea deschide noi posibilităţi în domeniul roboticii “soft” şi în afişaje care îşi pot schimba forma.

Ce se intampla de fapt? Galiul, indiul si taniul au fost plasati in hidroxid de soudiu cu apa sarata alaturi de putin aluminiu, iar totul a inceput sa prinda viata pentru aproximativ o ora. Oamenii de stiinta ajungand la un asemenea rezultat sunt incurajati sa combine si sa caute solutii pentru ca durata de viata a metalului lichid miscator sa fie pentru mai multe ore.

Sistemul pe baza caruia functioneaza este destul de greu de reprodus intrucat metalul trebuie sa treaca printr-un dezechilibriu a incarcaturii electronice iar in urma acestuia sa se creeze o presiune intre cele doua medii.

 

 

Aici discutam