Cetatea Malaiesti

Cetatea Malaiesti este un monument care nu trebuie ratat, atunci cand treceti prin judetul Hunedoara, mai ales ca este primul monument istoric renovat complet din judet.

 

Fortăreața medievală a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare. La început, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar turnul-donjon.

Din DN 66 (Simeria – Târgu Jiu) în satul Ohaba de sub Piatră vă abateţi spre Sălaşu de Sus, treceţi şi de acest sat şi mergeţi pe drum incă aproximativ 3 km , când ajungeţi la Mălăieşti faceţi stânga. Aici traversaţi satul şi după ce ieşiti din sat o să observaţi imediat Cetatea Mălăieşti care este uşor accesibilă.

Contact:

Adresa: Malaiesti, Nr.69, Salasu de Sus

Telefon: 0763608311; 0786402869; 0786402870.

Online: https://www.facebook.com/CetateaMedievalaMalaiesti

 

 

In albumul urmator puteti vedea poze cu cetatea restaurata dar si doua imagini cu acest monument, inainte de restaurare, pentru a putea observa transformarile prin care a trecut cladirea. Chiar daca unii blameaza modul in care s-au executat lucrarile de restaurare, trebuie precizat faptul ca monumentul se afla in pericol real de a se darama, turnul fiind crapat aproape pana in partea de jos.

In prezent, Cetatea Malaiesti este deschisa publicului pentru vizitare, atat pe exterior cat si pe interior, unde au fost amenajate cateva incaperi in care puteti admira arme si armuri dar si obiecte de uz casnic astfel incat, va puteti face o imagine asupra modului de viata din vremurile vechi.

 

 

Aici discutam