China extrage gaz natural din gheata in Marea Chinei de Sud

Pentru prima dată, inginerii chinezi au extras cu succes gazul natural din depozitele înghețate de sub Marea Chinei de Sud.

 

Anul trecut, guvernul chinez a anunțat că geologii au găsit noi rezerve de hidrat de metan – cunoscut și sub denumirea de “gheață inflamabilă” – și acum se pare că au reușit extractia de gaz din acestea, aducând lumea un pas mai aproape de valorificarea acestei surse de energie, nefolosite pana acum.

Hidratul de metan este o substanță fascinantă care arată ca si gheața, dar constă de fapt in metan prins în interiorul unei grămezi de molecule de apă.

 

 

Aceste depozite de gaze solide se găsesc în locuri unde temperatura scăzută și presiunea moderată se combină pentru a capta metanul, cum ar fi fundul oceanului, la adancimi de sute de metri.Acest câmp de stabilitate este ușor distrus dacă se schimba presiunea sau temperatura, eliberând tot metanul în apă.

China a anunțat că platforma de extracție a gazelor din Marea Chinei de Sud a produs rezultate promițătoare, nu numai în scopuri experimentale, ci și pentru o potentiala comercializare.

Inginerii au forat la fundul mării și au depresurizat hidrații chiar acolo, aducând gazul la suprafață. Conform rapoartelor din presa chineză, au reușit să obțină până la 35.000 de metri cubi de gaz pe zi.

Țări precum SUA, Japonia, China, India și Coreea de Sud au investit sute de milioane de dolari în explorarea hidraților de metan, însă au avut dificultati in  gasirea celei mai eficiente metode de extragere din punct de vedere al costurilor și a eficienței energetice.

 

 

Aici discutam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + 19 =