Computer mai mic decat un bob de orez

O echipa de ingineri de la Universitatea din Michigan a reusit o performanta extraordinara. Acestia au construit un computer mai mic decat un bob de orez.

 

Anuntul vine dupa ce IBM se lauda cu lansarea celui mai mic computer din lume, in 18 martie, anul acesta. Ca si proportii, “jucaria” celor din Michigan este de 10 ori mai mic decat produsul IBM. Este atat de mic incat, prin comparatie, un bob de orez pare gigantic. Carcotasii spun ca acest gadget nu este altceva decat un senzor care masoara temperatura. Totusi, inginerii care l-au prezentat sustin contrariul spunand ca aparatul are un procesor bazat pe modelul ARM Cortex M0 si memorie RAM. Mini computerul asigura transferul datelor prin intermediul undelor de lumina. 

Descoperirea cercetatorilor din Michigan va oferi noi posibilitati de investigare a celulelor si detectare a cancerului. Computerul este atat de mic incat poate masura temperatura dintr-un grup de celule. Oamenii de stiinta sustin ca tumorile au o temperatura mai ridicata decat tesutul normal si vor putea fi investigate si evidentiate mai bine folosind noul computer. Acesta ar putea fi folosit, in viitor, si in diagnostigarea glaucomului, direct din interiorul ochiului.

 

Aici discutam