Cum se repara un drum in cateva zile

Asfaltare, asfaltare, asfaltare… Tot auzim de asta si asteptam, in fiecare an, cuminti, sa vedem cei 20 de kilometri de autostrada, proaspat asfaltati. Asta se intampla, de ce nu, pentru ca se poate!

 

Chiar citeam o postare legata despre Drumul National 76 si incercam sa-mi dau seama, 😉 , de ce dureaza ani in sir asfaltarea unui drum la noi in tara. In cazul de sus este vorba despre soseaua care tranziteaza Deva, in drum spre Baile Felix.

Daca la noi dureaza cativa ani sa facem un studiu de fezabilitate, in alte parti, gen Alaska, se asfalteaza un drum in cateva zile. Si vorbim aici despre un drum distrus de catre un cutremur de 7 grade, care a avut loc in noiembrie. Desi nu vorbim despre o asfaltare definitiva, aceasta sosea a fost reparata in numai 72 de ore, pentru ca soferii sa poata folosi ruta in siguranta. Ciudat, unora le mai pasa si de siguranta in trafic…

Purtatorul de cuvant a Departamentului pentru Transporturi Alaska, Shannon McCarthy, a declarat ca la aceasta lucrare au participat 14 oameni, 7 muncitori, 5 soferi de camion si doi ingineri de proiect. Reparatia a avut loc in conditii de lapovita, vant puternic si temperaturi apropiate de 0 grade. Cea mai mare provocare a a constituit turnarea asfaltului pe solul inghetat. Totusi, in 72 de ore, crapaturile cauzate de cutremur au fost astupate si a fost deschis accesul automobilelor.

Imaginea de mai jos arata soseaua inainte si dupa reparatie.

 

 

Aici discutam