De ce nu trebuie sa ne fie teama de esec

De ce nu avem succes? De ce nu reusim in in viata? Pentru ca ne e teama sa luptam pentru noi. Esecul este este lucrul de care ne temem cel mai mult. Daca esuam sa atingem un obiectiv, ne temem sa mai incercam o data. Cand altii ne spun ca nu vom reusi nimic in viata, ne incredem in spusele lor si nu in fortele noastre.

 

Vrem sa avem succes. Vedem oameni care au reusit in viata, ii vedem peste tot, pe strada, la TV, in reviste si vrem sa fim ca ei, visam sa fim ca ei, sa avem viata pe care acestia o duc. Totusi, multi dintre noi nu vrem sa muncim ca si ei pentru a ajunge acolo. Ne complacem in a-i arata cu degetul si, de cele mai multe ori, ne spunem ca au avut noroc sau, mai romanesc, spunem ca au furat ca sa faca avere. Am auzit multi oameni invidiosi care, in loc sa intrebe vecinul de ce are succes, sa fie motivati de succesul acestuia, prefera sa-l vorbeasca de rau si sa incerce sa-i puna “bete in roate” pentru a-l re-aduce la nivelul anterior. Vrem sa gustam cea mai buna prajitura dar nu vrem sa stim reteta…

 

Walt Disney: “E bine sa ai un esec atunci cand esti tanar pentru ca ai atatea de invatat din el…Odata ce ai trecut prin ce e mai rau, nu vei mai fi niciodata atat de vulnerabil.”

 

Steve Jobs, Bill Gates, Walt Disney sau Jack Ma (fondatorul Alibaba) sunt oameni de la care cautam inspiratie, oameni carora le ascultam povestile de succes. Totusi, ce nu stiati este ca toti acesti oameni s-au lovit, cel putin o data de esec, de refuz. Cu toate astea, au avut incredere in propriile puteri si au mers mai departe, ajungand oamenii pe care ii priviti acum. Haideti sa invatam ceva de la ei. Haideti sa privim inainte, sa nu mai traim in trecut, sa nu mai traim cu teama de refuz. Vorba aia “De ce ti-e teama, nu scapi!”

Michael Jordan a fost dat afara din echipa de basket pentru ca era prea scund. Stiti ce i-a spus mama sa? “Singurul lucru pe care il poti face acum este sa te antrenezi mai mult si sa-i faci sa vada ca au facut o greseala.”

 

J.K.Rowling: “Cand am inceput, aveam o masina veche de scris si o idee mare”.

 

Aici discutam