De ce sa NU mai “incalzesti” motorul masinii iarna

Aproape toti soferii asculta “vorba din batrani” si lasa motorul masinii sa functioneze cateva minute inainte sa porneasca la drum. Jason, realizatorul Engineering Explained , spune ca nu e asa bine pentru motor si ca ar trebui sa renuntam la acest obicei.

 

Obiceiul “incalzirii” motorului vine din perioada masinilor ce foloseau carburator. Acestea chiar aveau nevoie de cateva minute pentru ca beznina sa poata sa se incalzeasca, asigurand astfel, o functionare optima. Acum, insa, majoritatea motoarelor functioneaza pe baza de injectie si sunt controlate de un modul, ECU, ce poate seta functionarea motorului la parametrii corespunzatori chiar si la temperaturi negative.

Jason merge mai departe cu explicatiile si spune exact de ce trebuie sa renuntam la “obiceiul din batrani”. Se stie ca benzina este un solvent foarte bun. Se pare ca, lasand motorul “la relanti” o perioada mai mare de timp, in timpul iernii, poate face ca benzina schimba proprietatile uleiului, afectand lubrifierea clilindrilor.

Ce puteti face? Porniti masina, curatati geamurile si parbrizul si plecati la drum. Motorul se incalzeste, astfel, mai repede, va incalziti si voi si toata lumea e fericita.

 

 

Aici discutam