In Dubai se va construi primul bloc ce se roteste

Nu ar fi bine sa puteti vedea atat rasaritul, cat si apusul din propriul dormitor? Dar sa aveti o casa care se roteste dupa lumina soarelui? Daca sunteti fascinati de aceasta idee, puteti sa va mutati in Dubai. Aici se va construi un zgarie-nori cu apartamente care se vor roti independent.

 

Se spune ca, in Dubai, apare in fiecare zi o alta cladire. Dupa ce au ajuns sa construiasca insule in ocean si unele dintre cele mai inalte cladiri din lume, se pare ca, oamenii astia, vor o noua provocare. Aceasta provocare a venit sub forma unui proiect al firmei Dynamic Architecture. Proiectul prevedea constructia unui zgarie-nori ale carui apartamente sa se roteasca, dupa soare. 

Arhitectul David Fischer spune ca aceasta cladire va fi construita din patru bucati de dimensuni diferite, care vor fi asezate una peste cealalta. In mijlocul cladirii se va afla un nucleu care va ramane fix si pe unde va circula liftul. Fiecare aprtament se va putea roti la 360 de grade cu viteza ajustabila. Gratie turbinelor eoliene dintre etaje, cladirea isi va putea singura necesarul energetic. Vantul care va trece printre apartamente, va alimenta aceste turbine, care, la randul lor, vor genera energie electrica.

Acest zgarie-noi va mai aduce o noutate in lumea constructiilor. Blocul conceput de catre David Fischer, ca fi prima cladire de acest fel, construita din pre-fabricate. Fiecare unitate va fi construita jos, inclusiv cu partea de instalatii sanitare si electrice, apoi va fi ridicata si asezata peste celelalte.

Desi in Emiratele Arabe Unite mai sunt cladiri rotative, in special restaurante, nu exista, inca nici un zgarie-nori, cu acest design. Sa vedem daca acest proiect va ajunge realitate si in cat timp.

 

 

Aici discutam