Efectul iluminarii “ecologice”

Imensa popularitate a componentelor electrice luminoase, de economisire a energiei, numite diode emițătoare de lumină, pe romaneste “becuri cu led”, a fost considerata un avantaj pentru mediul înconjurător. Totusi, cercetatorii ne avertizeaza ca, aceasta schimbare, a venit cu un cost destul de serios.

 

Desi totul a pornit in ideea de a economisi niste bani pe energia electrica se pare ca incep sa se observe si efectele adverse ale acestei tehnologii. Asa apare poluarea cu lumina, care vine cu “facturi” in crestere pentru ecosistem dar si pentru sanatatea noastra. Problema este ca nu luam in considerare acest mod de poluare asa cum facem cu poluarea aerului sau cu celelalte tipuri de poluare pe care le vedem dezbatute constant la tv.

Fizicianul Chris Kyba a condus un studiu care a investigat, cu ajutorul unui satelit, cat de mult se lumineaza noptile noastre. S-a demonstrat o crestere a zonelor luminate cu tehnologie LED, de 2.2% pe an, din 2012 pana in 2016. Acesta vrea sa traga un semnal de alarma prin care sa ne avertizeze ca trebuie sa incetam sa luminam toate zonele unui oras. Pana la urma noaptea trebuie sa ramana noapte si ziua zi. Altfel, efectele pentru organismul uman pot fi devastatoare, culminand cu insomnie, cresterea stresului si scaderea eficientei in desfasurarea activitatilor zilnice. Bineinteles ca, toate acestea, duc si la o scadere a “puterii” sistemului imunitar.

Pe de alta parte nici ideea cu economisirea energiei nu mai pare asa viabila. Kyba foloseste termenul de efect de “rebound” pentru a descrie cum economia energiei electrice ne lasa cu mai multi bani pe care, insa ii varsam inapoi in produs. Ca sa explice acest efect face o paralela catre industria auto. Eficienta in consumul carburantului inseamna ca masina respectiva va parcurge o distanta mai mare si, implicit, va polua mai mult…

 

 

Aici discutam