Elon Musk ne ofera internet din spatiu

Astazi se va face primul pas in incercarea de a oferi internet din spatiu celor cateva miliarde de oameni ce inca nu au acces la acest servciu. Space X va lansa primii doi sateliti care vor face parte din programul gandit de catre Elon Musk.

 

Lansarea se afla deja la a treia incercare, dupa ce a fost intaziata din cauza problemelor meteorologice. Satelitii vor ajunge in spatiu prin intermediul unei rachete Falcon 9.

Proiectul a fost tinut oarecum in secret de catre reprezentantii Space X. Acesta se numeste Starlink si doreste sa ofere, de fapt un serviciu de internet din spatiu la o viteza mult mai mare decat in prezent. Alte servicii de acest gen, Viasat sau HughesNet lucreaza prin intermediul unor sateliti mai mari aflati la cca 35000 de km pe orbita. Datorita distantei foarte mari dintre sateliti si statiile de receptie de pe Pamant acest tip de serviciu functioneaza, in prezent, cu viteza mai mica facand aproape imposibila folosirea serviciilor de video-call sau gaming.

Elon Musk, prin Starlink si Space X, are in plan trimiterea unor sateliti mai mici la o distanta mult mai apropiata de Pamant pentru a asigura un internet mai rapid si mai stabil. Problema este ca, fiind mai aproape de sol, un satelit va acoperi o suprafata mai mica de teren. Pentru a rezolva si acest impiediment, Space X va lansa un numar de cca 12000 de sateliti, in incercarea de a forma o retea care sa acopere toata suprafata planetei. In cererea de aprobare a programului de catre Comisia Federala de Comunicatii din SUA se prevede trimiterea unui numar de de 4425 de sateliti, in primul pas, care vor orbita la o distanta aflata intre 1100 si 1325 de km. Pasul doi reprezinta trimiterea a 7518 sateliti, programati sa ramana la 340 de km pe orbita.

Puteti sa urmariti lansarea primilor doi sateliti ,in timp real, mai jos:

 

 

Aici discutam