Enzima care “mananca” plastic

S-ar putea sa avem o solutie neasteptata la una dintre cele mai mari probleme ale omenirii din acest moment, poluarea cu deseuri din plastic. 

 

Cercetatorii de la Universitatea Britanica din Portsmouth, in colaborare cu cei apartinand de Laboratorul National Pentru Energie Regenerabila (NREL), din SUA, au descoperit o enzima care consuma plastic. Descoperirea a fost facuta din greseala, prin modificarea unei enzime dintr-o larva ce a fost observata in 2016, in Japonia. Atunci oamenii de stiinta au observat ca aceasta larva,  Galleria Mellonella, poate consuma deseuri mai subtiri, cum ar fi pungile de plastic. In cursul unor experimente pe aceasta larva, cercetatorii au modificat enzima astfel incat, aceasta, poate sa dizolve acum si material plastic mai dur, ca si materialul din care sunt facute sticlele de plastic, PET.

 

Farfurii din tarate

 

Desi accidentala, aceasta descoperire a pus oamenii de stiinta “la lucru” pentru a imbunatati aceasta enzima in modul in care ar putea toate tipurile de plastic, intr-o perioada de timp cat mai mica. 

“Desi imbunatatirea este modesta, descoperirea neasteptata ne arata ca exista posibilitatea imbunatatirii acestor enzime, ajutandu-ne sa facem un pas mai aproape de solutia finala, reciclarea muntelui de plastic” spune seful echipei de cercetare, John McGeehan. Tot el estimeaza ca, pana in anul 2050, in oceane, se va afla aceeasi cantitate de desuri de plastic cat este de peste.

Potrivit unui studiu publicat in urma ceva timp in revista Scientific Reports, in oceanul Pacific se afla o masa de plastic, in continua crestere, care are o intindere aproximativa de  trei ori cat suprafata Frantei.

 

Aici discutam