Experiment social. Un copil este lasat sa moara de frig

Cati oameni trec pe langa cersetori fara a se uita, macar, in directia lor? Sunt sigur ca ati facut si voi asa ceva. Dar cum ati reactiona daca ati vedea un copil in pericol sa moara de frig? Ce oameni arata mai multa compasiune, cei bogati sau cei saraci?

 

Experimentul de mai jos a avut loc in New York City. Pe o temperatura de 5 grade, un copil, imbracat in haine subtiri, cu un tricou rupt, incearca sa atraga atentia trecatorilor. Oamenii insa trec nepasatori pe langa el. Sunt putini cei care au contact vizual cu acesta. Pentru majoritatea acest copil pur si simplu nu exista. Ce e asta? Autoaparare sau nepasare? Rautate?

 

 

La un moment dat, copilul, se acopera cu un sac de gunoi si se aseaza pe trotuar, in drumul trecatorilor grabiti. Chiar si acum, oamenii, aleg sa nu reactioneze. Sunt putini cei care ii arunca, totusi, o privire dar majoritatea continua sa aleaga nepasarea.

Intr-un final, se intampla ceva extraordinar. Un OM, se opreste in dreptul baiatului si intra in vorba cu acesta. Afland ca nu are adapost si ca cerseste de foame ii ofera haina sa si ii spune si el este cersetor. Iata ca, din multimea de OAMENI care a trecut pe langa acest baiat, aflat in pericol sa-si piarda viata din cauza frigului, singurul om care s-a oprit sa-l ajute este un om care traia in aceleasi conditii si care, probabil, ar fi facut un sacrificiu extrem pentru cineva aflat in nevoie.

“Unii oameni apar în viaţa noastră ca o binecuvântare, alţii ca o lecţie.” Maica Tereza

 

Aici discutam