Facebook trebuie sa plateasca 110 milioane de euro amenda

Compania Facebook a fost găsita vinovata că nu a oferit Comisiei Europene informații complete despre fuziunea cu WhatsApp din 2014. Din cauza acestei acțiuni, rețeaua socială trebuie să plătească o amendă de 110 milioane de euro (aproximativ 122 milioane dolari SUA) organului executiv al UE.

Problema datează din anul 2016, când Facebook a anunțat o modificare a Termenilor și condițiilor pentru WhatsApp, informând utilizatorii că pot să lege conturile pe ambele platforme. CE a afirmat că Facebook a pretins în 2014 o astfel de caracteristică nu ar fi disponibilă în viitor, dar se pare că au mințit în mod flagrant. Din păcate pentru Facebook, acțiunea înșelătoare intră sub incidența Regulamentului UE privind concentrările economice, conform căruia companiile trebuie să furnizeze informații corecte.

Comisia a aflat că nu numai Facebook a decis să facă acest lucru, însă posibilitatea tehnică de potrivire a conturilor era deja disponibilă la momentul fuziunii, iar personalul Facebook era conștient de această posibilitate. Suma de 110 milioane EUR este calculată la 1% din cifra de afaceri agregată a ambelor companii.

Aici discutam