The Foreigner. Un alt fel de Jackie Chan

Cu un rating de 7.1 pe IMDB filmul The Foreigner parea interesant. Singura problema era ca Jackie Chan juca in rolul principal si, parca, nu aveam chef de un alt film chinezesc cu scenele banale de lupta si glumele nesarate, devenite obisnuinta. M-a atras, insa, numele Pierce Brosnan in distributie.

 

Spre surprinderea mea, filmul este foarte bine pus in scena si te captiveaza inca de la primele scene. Povestea cu fostul luptator din fortele speciale, saturat de razboi, nu e deloc noua, nici macar partea cu razbunarea unui membru al familiei. Totusi, felul in care este redata si decorul din Belfast te tin cu sufletul la gura si fac filmul sa iasa din banal. Jocul actorilor este de o calitate buna. Daca Pierce Brosnan joaca in nota sa caracteristica, Jackie Chan pare un alt actor in acest decor, cu mult diferit fata de filmele cu care ne-a obisnuit. Chiar poate juca un rol de om serios, fara sa se strambe sau sa tipe. Alt aspect foarte important este ca, la 63 de ani, inca isi face singur cascadoriile.

Quan Ngoc Minh este un patron de restaurant care duce o viata linistita, alaturi de singura sa fiica. Linistea acestuia este data peste cap dupa ce, fata, isi pierde viata in urma unui atentat pus la cale de teroristi irlandezi. Lovindu-se de refuzul autoritatilor in a divulga numele celor implicati in atentat, Quan, se hotaraste sa afle aceste informatii folosindu-se de cunostintele dobandite cand facea parte din armata. Incepe o lupta care ne introduce in lumea separatistilor din Belfast. Asistam la jocurile politice din spatele cortinei, la felul in care acestea pot afecta vietile unor oameni nevinovati. 

The Foreigner prezinta, de fapt, transformarea unui om simplu, constrans de imprejurari sa revina la o viata pe care o lasase in urma. Vedem unde poate ajunge disperarea unui om si ce poate face atunci cand nu mai are nimic de pierdut.

 

 

Aici discutam