“Haina il face pe om”. Asa e?

Am crescut cu zicala “Haina il face pe om” dar, parca, nu mai este chiar asa. Ne schimbam sau ramanem cu mentalitatea veche?

 

Sunt sigur si constient ca vorba asta era valabila acum 30-40 de ani dar atunci traiam alte vremuri. Viata era mai ordonata, oamenii aveau un servici stabil, pe care multi il incepeau chiar dupa liceu pentru ca, na, nu faceau toti facultate, ca si acum. Nici nu aveau nevoie, ca si acum ­čÖé . Pana si viata in familie era mai “in familie”. Oamenii chiar traiau “in familie” nu se certau pe semnificatia sa traditionala…

Totusi, in zilele noastre parca s-a schimbat ceva. Si aici ma refer, in special, la ultimii ani, dupa deschidererea granitelor dar, mai ales, dupa “criza”. 

Oamenii au inceput sa fie mai increzatori in fortele proprii si sa nu mai accepte orice job pe ideea ca “asa trebuie sa fie”. Pana la urma daca ai un servici care nu-ti place, nu o sa fii niciodata productiv. Vei ajunge sa-ti desfasori activitatea de la salariu, la salariu pentru ca muncim pentru bani, nu? Si uite asa mergem la job suparati, pe firma, pe viata, pe noi si, in cele din urma, pe familie.

 

 

 

Sa revenim la subiectul in legatura cu “hainele”. Am observat o schimbare importanta si din punctul de vedere al angajatorilor si a departamentelor de HR. Nu mai conteaza neaparat ce scrie in CV. In schimb, conteaza mai mult ce ai in cap si ce poti sa demonstrezi, cu vorbe sau fapte, din acel CV. Angajatorii nu mai cauta “haina”, ci au inceput sa caute “omul”. Pana la urma experienta se castiga pe parcurs dar e foarte important sa vrei asta, nu sa lucrezi doar pentru salariu. Ok, toti lucram pentru bani, nu ma intelegeti gresit, ideea este sa ne dorim, mereu, mai mult. Sa cerem mai mult dar sa si oferim in aceeasi masura.

Ma bucur sa vad ca sunt tot mai multe companii deschise catre inovatie, catre o mentalitate productiva, companii care stiu sa accepte un feedback, mai ales daca acesta este negativ. Pana la urma, daca vrem sa trecem de “haine”, trebuie sa stim sa comunicam cu “omul”si, mai ales, cum.

 

 

5 practici zilnice ale oamenilor puternici mental

Aici discutam