In Japonia chiar si cainii robot au parte de inmormantare

Trecerea in nefiinta a unui animal de companie reprezinta un moment greu pentru orice familie. In acest moment, in lume, exista firme care se ocupa de intreaga ceremonie si care va poate oferi chiar si un loc de veci, intr-un cimitir pentru animale.

 

In Japonia, lucrurile sunt putin mai complicate deoarece tehnologia a cunoscut o dezvoltare mult mai mare decat in alte tari. Astfel, multe familii japoneze au ajuns chiar sa inlocuiasca animalele adevarate cu roboti care le imita. Acesti roboti indeplinesc, de cele mai multe ori, si functii utile in casa, fiind dotati cu camere video sau cu difuzoare audio, devenind adevarate statii multimedia.

Dintre toate “jucariile” japoneze, cea mai populara este catelul celor de la Sony, Aibo. Robotelul a devenit un membru al familiei si bineinteles ca trebuia sa aiba si un tratament special in momentul in care inceteaza sa mai functioneze. Si, daca la animalele adevarate avem parte de o ceremonie speciala, de ce ar trebui sa stea lucrurile altfel in cazul robotilor? Astfel, in Japonia, Aibo are parte de o ceremonie care marcheaza ultimul sau drum in Kofukuji, un templu budist vechi de cca 450 de ani, fiind inconjurat de calugari dar si de membrii familiei.

 

 

Sony a lansat prima generatie Aibo in 1999. Prima serie, de 3000 de roboti, a fost vanduta in numai 20 de minute, la un pret de cca 2000 de dolari bucata. Productia a incetat in anul 2006, fiind inregistrate vanzari de cca 150000 de “catei”. Compania nipona s-a ocupat de reparatia robotilor vanduti pana in 2014. Din acel moment, proprietarii jucariilor au trebuit sa gaseasca o solutie pentru reciclarea acestora. 

Solutia a venit din partea unei firme, A Fun, care se ocupa cu dezmembrarea robotilor si recuperarea partilor care mai pot fi folosite. Proprietarii isi trimit robotii stricati catre firma respectiva, care dupa slujba din templu, se ocupa de reciclarea acestora. Multi roboti sunt insotiti chiar si de bilete de adio din partea fostilor stapani.

 

 

Aici discutam