In Japonia robotii au grija de batrani

La caminul pentru batrani Shintomi, din Tokio, niste oameni stau in cerc si urmaresc, atenti, instructiunile unui exercitiu ce implica miscarea bratelor. Apoi canta, tot dupa instructiuni un cantec vesel, pentru copii. Se simt foarte bine in compania unui instructor foarte bun, robotul umanoid Pepper.

 

Deja stie toata lumea ca Japonia are cele mai bune rezultate in domeniul roboticii. Activitatea preferata pentru petrecerea timpului liber, in familiile japoneze, este asamblarea de roboti. Astfel era doar o chestiune de timp pana cand marile companii nipone descopereau potentialul introducerii robotilor in spitale si case pentru batrani. Acest lucru s-a datorat in special lipsei ingrijitorilor calificati, in conditiile in care mai mult de un sfert din locuitorii Japoniei au peste 65 de ani.

 

 

Deocamdata aceasta piata este destul de mica din cauza costurilor foarte mari implicate in productia robotilor. Guvernul nipon a hotarat sa acorde ajutoare financiare institutiilor care se ocupa cu ingrijirea batranilor. Astfel, in acest moment, peste 5000 de camine au optat pentru ajutorul robotilor in desfasurarea activitatilor de zi cu zi.

Yoshiuki Sankai este fondatorul Cyberdyne ­čśë ,o companie care produce unele dintre cele mai scumpe echipamente din piata. Pentru a veni in ajutorul clientilor, acesta a reusit sa convinga cateva companii de asigurare privata, printre care si AIG, sa acopere costurile robotilor folositi in caminele pentru batrani.

 

 

La Shintomi, ca si in alte parti, majoritatea echipamentelor robotizate ajuta ingrijitorii sa ridice, sa miste sau sa monitorizeze persoanele aflate in ingrijire. Un pat de la Panasonic se poate transforma intr-un scaun cu rotile. Cyberdyne are un suport lombar ce raspunde unor stimuli bioelectrici veniti de la corpul persoanei care il poarta, permitandu-i acesteia sa ridice greutati mult mai mari decat ar putea un om obisnuit. Paturile sunt echipate cu senzori care alerteaza personalul caminului daca persoana din pat este in pericol sa cada. In unele locatii exista chiar si senzori care se introduc in intestinul pacientilor si care pot avertiza ingrijitorii de aparitia unor nevoi fiziologice.

Robotii care comunica cu pacientii sunt printre cei mai populari la Shintomi. Paro, un pui de foca robot, produs de Intelligent System, raspunde la sunete si la atingere si comunica prin gesturi cu persoana care il atinge, ca si un animal adevarat. Alt animal robot preferat de pacientii spitalului este catelul de la Sony, Aibo

 

 

Aici discutam