Japonia vrea sa duca oameni pe Luna

Japonia intra in cursa trimiterii omenilor pe Luna, dupa ce Agentia Spatiala din China si-a anuntat, de asemenea, programul pentru aselenizare.

 

JAXA, agentia spatiala japoneza, si-a anuntat intentiile de a duce oameni pe Luna, trimitand o cerere catre Ministerul Nipon Pentru Educatie, Cultura, Sport, Stiinta si Tehnologie in care e specificata si data pana la care se doreste atingerea acestui tel, anul 2030.

Aceasta idee vine ca o urmare a programului spatial chinez, care are a anuntat aceleasi planuri dar pentru anul 2036. Totusi, un reprezentant JAXA, a declarat, pentru CNN, ca se doreste participarea intr-o misiune multinationala deoarece costurile sunt prea mari pentru ca Japonia sa atinga acest tel singura.

Din aceasta misiune ar urma sa faca parte China si India si, se pare, ca pregatirile pentru aselenizare vor incepe in 2025. Cele doua state au deja experienta in domeniu. India a testat cu succes, in 2016, prima racheta reutilizabila si a stabilit recordul de a duce in spatiu 104 sateliti, cu o singura racheta, in timp ce, China si-a anuntat intentia, pentru 2018, de a cerceta partea intunecata a Lunii.

Intrebarea normala vine acum. Unde sunt Rusia si SUA, tari care se bateau pentru acelasi plan, in anii ’60? Sunt curios daca, asiaticii, vor descoperi, pe Luna, steagul american…

 

Aici discutam