LCD (LED) sau OLED

Anul 2017 a devenit, si el, martorul unei lupte vechi, ce se desfasoara in lumea televizoarelor, intre cele doua tipuri de display, OLED si LCD cu tehnologie LED. Cele doua tipuri de ecrane se regasesc pe aproape toate gadget-urile cu ecran, tv-uri, monitoare, telefoane, etc.

 

Trebuie, totusi, sa va explic faptul ca nu exista, de fapt, display LED sau televizor LED. Aceasta denumire a fost introdusa pe piata, de catre marii producatori de tv-uri, in scopuri comerciale, practic inseland consumatorii cu o reclama falsa. De fapt LED-ul prezentat in piata tv este un televizor cu display LCD care utilizeaza iluminarea cu leduri.

 

 

LCD (LED)

Tehnologia LCD nu s-a schimbat prea mult de cand a aparut in piata tv. Numele provine de la elementele din catre este construit ecranul, cristale lichide.

Pe un ecran LCD, sursa de lumina provine de la sistemul de leduri amplasat in spatele (BACKLIT LED) sau de-a lungul ramei tv-ului (EDGE LED).

Cu sistemul edge led este mai greu sa controlezi iluminarea ecranului deoarece lumina este emisa de pe margini si directionata pe display printr-un sistem de oglinzi. Cu iluminarea din spate ledurile sunt aranjate intr-o retea si pot fi operate individual sau in diferite zone ale ecranului. Televizoarele care folosesc backlit led au un contrast si un consum al energiei mai bun.

Pentru a controla intensitatea luminii pentru fiecare dintre culorile de bază, LCD-urile folosesc cristale lichide în interiorul fiecărui pixel. Aceste cristale pot fi rotite în celulă prin manipularea unui câmp electric, ceea ce face posibilă ajustarea fluxului de lumină. Odată ce intensitatea luminii unei culori de bază a fost ajustată la nivelul dorit, aceasta trece printr-un filtru de culoare care filtrează toate lungimile de undă, cu excepția roșu, verde sau albastru. Dacă vă apropiați de ecran, puteți vedea subpixelii roșii, verzi și albastre care în perechi de câte trei compun un pixel.

Un ecran LCD isi schimba culoare in functie de cat de repede se pot muta cristalele lichide in alta pozitie. In mod normal ar trebui ca aceste cristale sa preia automat noua pozitie dar acest lucru nu se intampla si atunci apare efectul de umbre pe ecran. Durata in care cristalele lichide isi schimba pozitia determina timpul de raspuns al unui ecran/tv.

 

 

OLED

Magia OLED provine din electroluminescență. În principiu, o încărcătură electrică stimulează o substanță electroluminescentă care produce culoarea dorită: roșu, verde sau albastru. OLED în sine nu este mai mult sau mai puțin decat un sandwich de sticlă cu un catod și un anod (terminale negative și pozitive), plus două straturi organice care transportă electroni și un strat intermediar care emite lumină. Probabil de aici vine si denumirea de led organic.

Modul în care aceste panouri OLED sunt produse le permite producătorilor să le facă considerabil mai subțiri decât sursa de lumină LED a ecranului LCD, motiv pentru care OLED-urile sunt mai subțiri decât LCD-urile. Dacă desprindeți unitatea de iluminare cu LED-uri, un panou LCD este, de asemenea, foarte subțire, dar necesită o lumină de fundal pentru a reproduce o imagine.

 

Concluzie

În ceea ce privește cifrele, LCD-ul este cu siguranță câștigător. Este in piata de mult mai mult timp si este produs in cantitati mult mai mari decat OLED-ul.

Dacă aveți de-a face cu un buget limitat, indiferent dacă veti cumpara un telefon, un monitor, un laptop sau un televizor, veți ajunge cu siguranță la ecranul LCD. OLED, între timp, rămâne o propunere mai luxoasă.

Care e mai bun? Chiar dacă luați bani din ecuație, într-adevăr se reduce la gustul personal. Unii ar lăuda capacitatea OLED de a manipula întunericul și precizia sa de iluminare. Ceilalți ar prefera culorile mai intense, mai stralucitoare ale LCD_ului.

 

 

 

Aici discutam