Luna artificiala apare in China

Am auzit o vorba misto: “Dumnezeu a facut Pamantul si omul si restu’ a fost facut de chinezi.” Lasand gluma la o parte, acum, “astia mici” vor sa faca alta Luna.

 

In viitorul nu foarte indepartat, pe cer, va mai aparea o luna, de data asta una artificiala, construita si lansata de catre chinezi. Actiunea are ca scop principal iluminarea orasului Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Luna artificiala este, de fapt, un satelit care va reflecta lumina solara pentru a asigura iluminatul solar in oras.

Cercetatorii chinezi estimeaza ca, acest satelit, ar putea sa ofere o lumina de cca opt ori mai puternica decat lumina Lunii. De asemenea, se va situa, pe orbita, la o distanta mult mai apropiata fata de Pamant, cca 500 de kilometri, fata de 380 000 de kilometri, distanta la care se afla Luna.

Proiectul vine ca si o incercare a autoritatilor din Chengdu de a reduce costurile cu electricitatea. Acestea se ridica la cca 173 de milioane de dolari anual. Daca va avea succes, acest satelit, va fi urmat de inca trei, in jurul anului 2022. Pana va avea loc lansarea propriu zisa, se vor efectua mai multe teste pentru a observa efectul acestui sistem asupra mediului inconjurator. Testele vor avea loc in desert, pentru a nu afecta viata si sanatatea oamenilor sau a animalelor.

Satelitul chinez nu este prima incercare a oamenilor de a canaliza lumina solara in acest fel. In anii ’90, cercetatorii rusi au incercat un experiment asemanator intr-o incercare de a lumina orasele din nordul tarii. Proiectul a fost abandonat in 1999, din cauza unor probleme de functionare ale satelitului.

 

Aici discutam