Masina care functioneaza cu aer

Un grup de studenti  egipteni au construit un vehicul cu care vor sa incline balanta poluarii catre folosirea unui combustibil cat mai curat, in cazul lor, aer.

 

Prototipul construit face parte din proiectul, studentilor, pentru terminarea facultatii. Acestia au prezentat un vehicul menit sa transporte o persoana si care functioneaza cu oxigen comprimat. Masinuta poate circula cu o viteza maxima de 40 de kilometri pe ora. Distanta maxima ce poate fi parcursa, momentan, este de 30km. Pretul estimat de pornire al acestui vehicul se va situa in jurul sumei de 1000 de dolari. Probabil se vor auzi voci care vor spune ca mai bine cumperi un iPhone cu banii astia, dar, na, nu poate fi toata lumea multumita…

Intr-un interviu pentru Reuters, Mahmoud Yasser, unul dintre oamenii care s-au ocupat cu design-ul, spune ca “vehiculul va avea un cost operational care se va apropia de zero. Masina circula, practic, pe aer comprimat. Nu platesti pentru combustibil si nici nu ai nevoie de sistem de racire.”

Echipa, formata in cadrul Universitatii Helwan, in Cairo, cauta acum finantare pentru imbunatatirea proiectului. Studentii vor sa ridice viteza maxima la 100 de kilometri pe ora si distanta parcursa la 100km.

Proiectul poate fi considerat si un raspuns la masurile foarte dure de austeritate, luate de guvernul egiptean in 2016. Acestea sunt parte a unui acord de imprumut cu FMI  pentru 12 miliarde de dolari.

 
Via REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Aici discutam