Microsoft planuieste crearea unei baze de date in ADN

Dacă am folosi ADN-ul ca și cum folosim banda magnetică pentru a stoca date astăzi, este teoretic posibil să stochezi toate informațiile pe care le-a înregistrat vreodată un om într-un spațiu aproximativ de dimensiunea unui garaj dublu.

 

Dezvaluind obiectivele lor cu MIT Technology Review săptămâna aceasta, arhitecții de calculatoare Microsoft Research declară că vor să înceapă să stocheze datele lor pe siruri de ADN în următorii câțiva ani și se așteaptă să aibă un sistem operațional de stocare folosind ADN-ul într-un centru de date in cca 10 ani.

 

 După cum se pare, una dintre cele mai bune modalități de a stoca o mulțime de informații într-un spațiu mic este o bandă magnetică  – nu numai că este ieftină, este suficient de robustă încât să dețină informații până la 30 de ani, in capacitate de pana la un terabyte pe rola.

Un material biologic, cum ar fi ADN-ul, ar putea părea o alegere ciudată pentru susținerea unor cantități mari de informații digitale, totuși capacitatea sa de a inmagazina cantități enorme de date într-un spațiu mic a fost cunoscuta de peste 70 de ani.

 

În timp ce șiruri de acid nucleic au fost folosite pentru a strânge informații în celule vii de miliarde de ani, rolul său în stocarea datelor IT a fost demonstrat pentru prima dată acum cinci ani, când un genetician al Universității Harvard și-a codificat cartea – inclusiv date jpg pentru ilustrații – în mai puțin de 55.000 de mii de fire de ADN.

De atunci, tehnologia a progresat până în momentul în care oamenii de știință au reușit să înregistreze o cantitate de 215 de petabiți (215 milioane gigabytes) de informații de un singur gram de ADN.

Anul trecut, Microsoft și-a demonstrat tehnologia de stocare a datelor ADN, prin codarea a aproximativ 200 de megaocteți de date sub forma a 100 de opere clasice literare în cele patru baze ale ADN-ului într-un singur proces. Potrivit MIT Review, acest proces ar fi costat în jurul valorii de 800 000 USD. De asemenea, a fost incredibil de lent, datele fiind stocate la o rată de aproximativ 400 octeți pe secundă. Microsoft spune că trebuie să ajungă la aproximativ 100 megaocteți pe secundă pentru ca aceasta tehnologie sa fie fezabilă.

Nu este clar care sunt solutiile pe care le-a descoperit Microsoft pentru a reduce costurile procesului și ca să-l accelereze, însă costul de secvențiere a genelor în ultimii ani a scazut mult astfel că target-ul celor de la Microsoft pentru urmatorii 10 ani ar putea fi realist.

Chiar și in aceste conditii, este posibil ca aceasta noua tehnologie să fie folosita numai  pentru clienții care doresc să plătească pentru o soluție de stocare specializată – cum ar fi arhivele critice ale datelor medicale sau juridice – și nu ca înlocuitor pentru metodele curente de stocare pe scară largă.

 

 

 

Aici discutam