Norvegia testeaza un avion electric

Norvegia este tara cu cei mai multi cumparatori de automobile electrice. Astfel, nu ar trebui sa mai surprinda pe nimeni testarea avioanelor electrice.

 

Compania Avinor, care administreaza cele mai multe aeroporturi din tara, are in plan transportul pasagerilor cu avioane electrice incepand cu anul 2025. Avionul care se afla acum in teste se numeste Alpha Electro G2 si este fabricat de catre firma slovena Pipistrel.

Primul om care a testat acest avion este chiar Ministrul Transporturilor din Norvegia, Ketil Solvik-Olsen. Acesta, impreuna cu presedintele companiei Avinor, a efectuat un zbor de cateva minute in jurul aeroportului din Oslo. “Acesta este un prim exemplu ca lucrurile merg inainte” catre productia avioanelor ecologice, spune ministrul, “Trebuie sa ne asiguram ca acest avion este sigur; oamenii nu vor zbura cu el daca nu se vor simti in siguranta.”

 

 

Tinand cont de faptul ca si producatorii mari de avioane, Beoing sau Airbus, au inceput sa testeze avioane electrice dar, mai ales, datorita preturilor tot mai accesibile ale bateriilor, planul Norvegiei de a opera numai zboruri cu avioane electrice, din 2040, nu mai pare chiar asa de indraznet.

Avionul Alpha Electro G2 cantareste 570 kg si are o autonomie de zbor de cca 1 ora. Acest lucru nu constituie o problema pentru norvegieni deoarece tara este compusa din multe insule si fiorduri aflate la distante relativ mici una de alta, distante ce ar putea fi strabatute usor cu un avion electric. Nu sunt probleme nici pe partea de producere a energiei electrice, deoarece Norvegia produce intr-un procent de 98% “energie verde”, prin intermediul hidrocentralelor.

Norvegia conduce in topul cumparatorilor de automobile electrice. Automobile ca si Tesla, Nissan Leaf sau Volkswagen Golf sunt des intalnite pe strazile sale gratie politicii de reducere a taxelor pentru acestea si a parcarilor gratuite.

Aici discutam