O companie japoneza ofera concediu extra nefumatorilor

Pauzele primite de catre fumatori reprezinta o problema in multe companii. In timpul in care acestia fumeaza cate o tigara, persoanele care nu fumeaza lucreaza mai mult.

 

O companie din Japonia, unde fumatul este adanc inradacinat in cultura oamenilor, a decis sa faca o schimbare in modeul de abordare a acestei probleme. Aceasta decizie a venit in urma unei reclamatii facute de catre un angajat, care a reclamat faptul ca firma are o productivitate mai scazuta din cauza pauzelor dese, luate de catre fumatori. Astfel, conducerea companiei a luat decizia sa acorde 6 zile de concediu in plus, platit, pentru cei care nu fumeaza.

Schimbarea politicii companiei vizează încurajarea personalului să renunțe la fumat. Numai în ultimul an procentul adulților japonezi care fumează a scăzut sub 20%. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bărbații japonezi au de trei ori mai multe șanse să fumeze decât femeile japoneze.

“Sper să-i încurajez pe angajați să renunțe la fumat prin stimulente, mai degrabă decât prin sancțiuni sau prin coerciție”, a declarat Takao Asuka, CEO_ul companiei Piala.

 

 

Aproximativ 130.000 de persoane mor în fiecare an în Japonia de boli legate de fumat, iar alte 15.000 mor din cauza fumatului, Susan Mercado, un oficial al OMS, spune The Japan Times.

La începutul acestui an, guvernatorul orașului Tokyo, Yuriko Koike, a declarat că intenționează să impună interzicerea fumatului în locurile publice din oraș înainte de Jocurile Olimpice de vară din 2020. Dar reducerea consumului de tutun în Japonia va fi probabil dificilă.. Eforturile originale ale ministerului sănătății din țară de a interzice fumatul în interiorul restaurantelor au fost reduse după ce lobby-iștii au presat politicieni.

Până în prezent, însă, măsura luată de Piala Inc. pare să funcționeze. Patru dintre 42 de angajați ai companiei care fumează au renunțat deja la obișnuință.

 

Aici discutam