O zi va avea 25 de ore

Nu-i asa ca pare ca nu ne mai ajunge timpul pentru a duce la capat tot ce ne-am propus, ca ziua pare prea scurta? Va dau o veste buna; ne indreptam catre ziua care va avea 25 de ore.

 

Cercetatorii au observat ca, din cauza procesului de indepartare a Lunii fata de Pamant, planeta noastra se roteste tot mai incet. Astfel ziua devine tot mai mare. Potrivit unui studiu publicat de catre Academia Nationala de Stiinte, din SUA, in uma cu 1.4 miliarde de ani, o zi pe Pamant avea o durata de numai 18 ore. Acest lucru s-a datorat faptului ca Luna era mai aproape de Pamant, facandu-l sa se roteasca mai repede. In zilele noastre, Luna, se departeaza fata de Pamant cu o rata de 3.82cm pe an. Astfel, peste 200 de milioane de ani, ziua va avea o durata de 25 de ore.

Stephen Meyers, profesor de geostiinta al Universitatii Wisconsin-Madison, unul dintre cercetatorii care sustin aceasta teorie, compara miscarea Lunii fata de Pamant cu miscarea unui patinator ccre se roteste si care isi micsoreaza viteza de rotatie in timp de intinde bratele. Asta se intampla, spune acesta, din cauza ca viteza de rotatie a planetei este determinata de catre corpurile care se afla in jurul acesteia, cum ar fi alte planete sau Luna, corpuri care exercita o anumita forta asupra Pamantului. Schimbarile acestei forte pot afecta si orbita pe care planeta o are in jurul Soarelui, la fel ca si viteza de rotatie in jurul axei sale. Aceste variatii, numite cicluri Milankovich, determina si modul in care este distribuita lumina solara pe Pamant si schimbarle climatce.

 

Aici discutam