Orasul in care este ilegal sa mori

Daca va gandeati ca e grea viata in Romania, trebuie sa stiti ca se poate si mai rau; de exemplu, exista un oras, in Norvegia, in care este ilegal pana sa si mori.

 

Longyearbyen este capitala insulei Svalbard si este una dintre cele mai nordice asezari omenesti. Desi, la prima vedere, pare un paradis in care zapada si aurora oreala ofera privelisti spectauloase, la o cercetare mai temeinica, aflam ca lucrurile nu sunt chiar asa pentru cei 2000 de locuitori.

In anul 1950 a fost facuta o descoperire socanta. S-a descoperit ca trupurile persoanelor decedate si ingropate nu se descompun. Asta se intampla din cauza temperaturilor foarte scazute dn zona. O alta descoperire a avut loc in anul 2000 cand au fost exhumate cateva cadavre ale unor persoane decedate in 1918, in urma unei epidemii de gripa. Cercetatorii au descoperit ca virusul inca mai era activ, in ciuda celor 82 de ani care au trecut si a faptului ca, trupurile, au fost ingropate. Astfel, locuitorii din zona, au aflat ca au trait cu acest virus in preajma fara sa aiba habar de acest lucru.

 

 

Inmormantarile sunt interzise, prin lege in Longyearbyen, inca din 1950. Persoanele care se afla in stadiul terminal al unor boli sunt trimise, cateva sute de km, pana in Oslo. Pe insula nu exista camine de batrani sau institutii care sa se ocupe de acestia, astfel ca si ei  sunt mutati din zona in ultimii ani din viata. 

Daca e greu cu “muritul” in Longyearbyen, trebuie sa aflati ca sunt probleme si cu nasterile. Deoarece nu exista spital, viitoarele mame trebuie sa se mute cateva luni in spitalele de pe continent, pentru nu a pune in pericol viata lor si a copiilor.

Si ciudateniile nu se opresc aici… Cateva luni din an, locuitorii din Longyearbyen, nu vad lumina soarelui, intunericul fiind stapan pe acesta zona. Si, ca sa fie treaba si mai misto, nu este iesit din comun sa te intalnesti, pe strada, cu un urs polar.

 

Aici discutam