Pana in 2021 vom avea propriul avatar

Intr-o zi din viitorul apropiat, se pare, ca nu vom mai asista la misiuni de salvare conduse de oameni in vehiculele traditionale, ci de robotii care vor fi avatarele acestora.

 

Cel putin asta este viziunea din spatele ultimului concurs XPrize. Organizatorii au anuntat lansarea unei competitii care va avea drept scop final crearea unui avatar robot pana in anul 2021. Echipa castigatoare va primi 10 milioane de dolari. Inca nu au fost stabilite regulile finale dar ideea de baza este urmatoarea: robotul trebuie sa poata fi manevrat de la o distanta de minim 100km si sa fie destul de usor de folosit chiar si de catre persoane care nu au pregatire de specialitate. Pentru a castiga trofeul pus in joc, echipele vor folosi tehnologii ca si realitatea virtuala, robotica sau inteligenta artificiala.

 

 

Unul dintre fondatorii XPrize, Peter Diamandis, crede ca primul avatar va aparea mult mai repede decat se asteapta lumea, in special, datorita rapiditatii cu care evolueaza tehnologia in acest moment. 

Nu  este prima data cand XPrize a lansat o competitie care suna mai mult a science-fiction.Un concurs ambitios a fost acela prin care se incerca trimiterea unei nave spatiale private pe luna, din pacate, fara succes. Alt proiect a constat in construirea unui aparat pentru scanarea organismului uman, asemanator cu “tricorder-ul” din Star Trek. Concursul respectiv a avut si un castigator dar aparatul inca nu a trecut toate testele necesare pentru a fi folosit pe oameni, la scara larga.

 

Aici discutam