Raul cu apa fierbinte din Amazon

In padurea amazoniana exista un rau despre care se credea ca exista numai in legende. Se spune, ca apa din acest rau, ajunge pana la o temperatura de 100 de grade Celsius, practic pana la punctul de fierbere.

 

Raul care “fierbe” se numeste Mayantuyacu si a fost descoperit de catre un geolog din Peru, Andre Ruzo. Acesta a auzit o poveste de la bunicul sau cu niste spanioli care s-au pierdut in padurea peruviana si care au povestit despre un rau, al carei apa iese fierbinte din pamant, ca si cum ar fi fost incalzita de un foc imens.

 

 

Cativa ani mai tarziu, Ruzo si-a reamintit de povestea bunicului sau cand lucra la tema sa de doctorat. Acesta voia sa alcatuiasca o harta geotermala detaliata a tarii. In acest scop trebuia sa neparat sa afle daca raul care “fierbe” exista in realitate. Dupa multe cautari si discutii cu diferiti oameni, Andre Ruzo a descoperit acest rau in adancul padurii peruviene, in locul numit Mayantuyacu. Raul are o latime de 25 de metri si o adancime de 6 metri si curge pe o distanta aproximativa de 8 km cu o temperatura a apei apropiata de punctul de fierbere. Intr-o anumita zona, apa, ajunge chiar si la temperatura de 100 de grade Celsius. Desi mai sunt izvoare termale in zona, se pare ca raul in cauza are apa care  ajunge la cea mai ridicata temperatura.

De cand a descoperit acest rau, Andre Ruzo a incercat sa popularizeze cat mai mult zona, in special datorita faptului ca este in pericol din cauza defrisarior necontrolate. National Geographic i-a acordat o bursa pentru a-l ajuta sa continue aceasta lupta pentru protejarea ariilor vulnerabile.

 

Un lac din Africa a omorat 1746 de oameni peste noapte

 

 

Aici discutam