Taxa RCA 2017. Schimbari importante

Senatul a adoptat, marti, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule. Acum, proiectul legii RCA așteaptă pe masa Președintelui Iohannis pentru promulgare.

Presedintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcas, a declarat ca principala modificare este introducerea unui tarif de referinta. De acolo urmeaza mai multe modificari, modul cum se stabileste tariful, sarcina data ASF de a stabili un tarif de referinta care duce la limitarea cresterilor la tariful RCA. Se va calcula statistic, pe baza unei medii a preţului pe un anumit segment de risc, corespunzător ultimilor 5 ani.

Asigurarea RCA va putea fi incheiata integral sau in rate, pe o perioada cuprinsa intre o luna si un an, iar service-urile care refuza repararea unei masini asigurate risca sa isi piarda licenta. Si asiguratorii care nu vor plati in termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-si pierde licenta.

O alta modificare consta in faptul ca se va putea incheia o polita pe orice perioada, cuprinsa intre 1 luna si 12, nu numai pe 6 sau 12 luni, cum era in trecut.

Legea propune, totodata, eliminarea criteriului varstei in calcularea pretului contractului, precum si faptul ca numai cei care parasesc teritoriul Romaniei sunt obligati sa plateasca cartea verde.

Polita RCA va putea fi platita si in rate. Indiferent de perioada pe care alegi să închei contractul, de acum poți cădea de acord, împreună cu asiguratorul, să plătești suma într-un anumit număr de tranșe.

A fost introdusa si o prevedere in baza careia poti suspenda polita de asigurare. Daca ai contract pe mai multe luni si nu folosesti masina o luna, eg. pleci din tara, acesta se poate suspenda. Astfel nu pierzi 30 de zile plătite din poliță, degeaba. Autovehiculul trebuie însă depozitat în spațiu privat pe perioada suspendării contractului.

 

 

 

 

Aici discutam