Transfer de amintiri

Cum ar fi sa putem transfera amintirile de la un individ catre altul? Pare un subiect bun pentru un film SF dar se pare ca are o mare legatura cu realitatea.

 

O echipa de cercetatori de la UCLA (University of California, Los Angeles) a anuntat recent ca a reusit un experiment extraordinar, transferul amintirilor intre melcii de apa sarata. Chiar daca pare iesit din comun, exista cateva asemanari intre noi, oamenii, si melci, mai ales din punct de vedere al functionarii creierului. Poate ca nu mai e distanta foarte mare pana la transferul amintirilor si intre oameni.

Potrivit studiului, publicat pe site-ul Eneuro, melcii au fost impartiti in doua grupuri. Cei din primul grup au fost invatati sa raspunda unor stimuli care ii conditiona la un reflex ce a durat, la inceput 7 secunde, ajungand la finalul “antrenamentului” la 50 de secunde. Pasul doi a constat in recoltarea de acid ribonucleic din corpul melcilor studiati si injectarea acestuia in gatul celor din al doilea grup, care nu au participat la prima faza a experimentului. Observatiile au fost spectaculoase. Daca melcii care nu au fost injectati aveau o reactie la stimuli de cateva secunde, ceilalti reactionau aproape ca si cei de la care era recoltat acidul, cca 40 de secunde. De fapt, ei reactionau ca si cum ar fi tinut minte cum sa raspunda la acel stimul.

Pentru a trata problemele de memorie ale oamenilor trebuie, mai intai, sa intelegem exact cum stocheaza creierul amintirile. Echipa de cercetatori de la UCLA spune, ca testul efectuat de ei, ar putea sa ne permita, in viitor, sa modificam amintirile sau chiar sa le stergem pe cele care ne fac rau. Acest studiu ar putea constitui un pas inainte in gasirea unor tratamente noi pentru bolile degenerative, ca si Alzheimer sau Parkinson.

 

Aici discutam