Un lac din Africa a omorat 1746 de oameni peste noapte

Unul dintre cele mai socante dezastre naturale a avut loc la 21 august 1986, in Camerun. 

Lacul Nyos, format pe un crater vulcanic, a eliberat in aer sute de mii de tone de dioxid de carbon toxic. Acest fenomen a cauzat moartea a 1746 de persoane și peste 3500 de animale în câteva minute. Norul s-a deplasat cu o viteza estimata de cca 100km/h.

 

Multi oameni din satele di jurul lacului, Cha, Nyos si Subum, au fost intoxicati in somn, efectele acestui fenomen ciudat fiind asemanat de catre oamenii de stiinta cu acelea a unei bombe cu neutroni.

La acea vreme, cercetatorii au stabilit ca lacul Nyos a eliberat o cantitate masiva de CO2 in jurul orelor 21. Valul de CO2 s-a scufundat repede in vaile de jos, fiind mai greu decat aerul inconjurator. Acesta a acoperit totul intr-o foaie de gaz toxic de 50 metri grosime.

Fenomenul este cu atat mai ciudat cu cat cercetatorii spun ca, in mod normal, gazele vulcanice emise de solul de sub lac se dizolvă și se concentrează în adancurile sale, iar temperaturile tropicale formează un “dop” de apă caldă deasupra acestei ape mai reci.

Fara o explicatie oficiala, stiintifica, a dezastrului de pe Lacul Nyos, se spune ca eruptia, care a creat un jet de apa de cca 91 metri in aer, a fost declansata de testarea unei bombe, de catre guvernele statelor Israel si Camerun.

Pentru a evita aceste fenomene in viitor, in 2001 a fost instalat un tub de evacuare a gazelor, fiind urmat de alte 2, in 2011.

În urma dezastrului de la Lacul Nyos, oamenii de știință au investigat alte lacuri africane pentru a vedea dacă un fenomen similar se poate întâmpla în altă parte. Lacul Kivu din Republica Democratică Congo, de 2.000 de ori mai mare decât Lacul Nyos, a fost de asemenea descoperit ca fiind suprasaturat, iar geologii au descoperit dovezi că evenimentele din jurul lacului au avut loc în jur de o mie de ani.

 

Aici discutam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + nine =